Uppmaningen: Sänk utsläppen 16 procent per år

Demonstationståget med knappt 20 personer tågar genom centrum. "Vi är fler än det burkar vara, så det är bra och med tanke på vädret" säger Liv Edlund Helmfird, en av demonstranterna
Demonstationståget med knappt 20 personer tågar genom centrum. "Vi är fler än det burkar vara, så det är bra och med tanke på vädret" säger Liv Edlund Helmfird, en av demonstranterna

Kyrkklockorna skulle klämta fem i tolv som ett stöd för klimatmanifestationen i Vimmerby. De kom igång först fem över tolv.

Vimmerby kommun 29 november 2019 19:00

–  Det förstärker symboliken, mycket är redan försent, sade klimataktivisten Ingvar Edlund när han drog igång den förstärkta fredagsmanifestationen vid stadshuset i Vimmerby.

Anledningen till den extra kraftsamlingen är främst klimatmötet i Madrid nästa vecka. Men också att det är Black Friday. Samtidigt riktade aktivisterna också ett allt tydligare krav mot de lokala politikerna i kommunen att agera.

–  Jag har stått här varje fredag i ett och halvt år Politikerna är positiva och gör tummen upp när de går förbi, men händer ingenting med de beslut som behövs, säger Ingvar Edlund.

Vad kan de kommunala politikerna göra?

–  Man kan följa Borås kommun om en koldioxidbudget som innebär att minska utsläppen med 16 procent per år, och det finns en uträkning om det för Vimmerby också, så det är bara att köra igång, säger han.

Niklas Gustafsson (M), tillfällig ordförande i kommunstyrelsen, instämmer i behoven av åtgärder och att det brådskar.

– Kommunen måste precis som alla andra dra sitt strå till stacken och vi gör en hel del för att minska koldioxidutsläppen, till exempel genom det nya kraftvärmeverket, satsningar på solceller, och vi har bidragit till den nya biogasmacken, säger han.

–  Vi håller på att ta fram en klimatstrategi och vi tittar på en bilpolicy bland annat, men allting tar tid, säger Niklas Gustafsson.

I sitt tal redogjorde Ingvar Edlund för klimatrörelsens krav på global nivå och för att manifestationerna världen över under fredagen sker för att öka trycket på beslutsfattarna på klimatmötet i Madrid.

– I Sverige är det manifestationer på 135 ställen, hur många människor som deltar vet jag inte, men inför förra klimatmötet var det sju miljoner aktivister världen över.

Uppemot 20 personer tågade sen runt centrum och skanderade slagord för snabbare beslut om klimatåtgärder och uppmaningar att minska konsumtionen. Samtidigt pågick den nya köpfesten Black Friday i de flesta butiker i centrum.

En av konsumenterna var Lennart Gustafsson som köpte en jacka vid besöket i barndomsstaden

– Black Friday känns lite onödigt, men man får ta det för vad det är, säger han.

Sara Borisö är tudelad till Black Friday.

– Det är bra att ta vara på lokala erbjudanden, men om man köper sånt man inte tänkt är det inte bra. Jag passar på att köpa julklappar, sen tycker jag att de lokala butikernas erbjudanden inte hör ihop med den viktiga klimatfrågan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa