Vabruari – högsäsong för förkylningar

Februari brukar kallas för vabruari då många, både barn och vuxna är sjuka. Förra året togs 1529 vab-dagar ut i Vimmerby kommun under februari månad.

På Stenshults förskola avdelning 1 har man än så länge varit förskonad från sjukdom. 
Övre bilden: Helén Lind.
Undre bilden från vänster: Camilla Ljungdahl och Lena Zeilon.

På Stenshults förskola avdelning 1 har man än så länge varit förskonad från sjukdom. Övre bilden: Helén Lind. Undre bilden från vänster: Camilla Ljungdahl och Lena Zeilon.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2020-02-09 08:00

Det visar Försäkringskassans statistik. En tillfällig föräldrapenning för vård av barn för dessa dagar nådde 586 mottagare. I januari 2019 var det 389 mottagare och 964 nettodagar, ungefär 200 färre mottagare och drygt 550 dagar färre. 

På Vimmerby hälsocentral brukar man märka av en ökning under februari månad.

– Framförallt i telefon märker vi ganska mycket av det. Vi har väldigt mycket föräldrar som ringer om sina sjuka barn, inte bara barn även vuxna också, för det smittar ju sinsemellan. Just första veckan i februari brukar vara ganska lugn men det börjar komma i gång nu, vi har börjat märka mer och mer i telefonen, säger Lena Zeilon, sjuksköterska på Vimmerby hälsocentral.

– Man tror att bara för att man är sjuk, att vi i sjukvården kan göra saker och ting. Men vid virusinfektioner så finns det liksom ingenting vi kan göra.Visst, vi ställer upp med egenvårdsråd, men en del patienter blir ju lite besvikna för att de tycker att vi inte hjälper dem, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef vid Vimmerby Hälsocentral. 

Enligt Lena Zeilon är förkylning, hosta och öroninflammation det vanligaste sjukdomarna hos barn under februari. Vuxna drabbas oftast av influensa, förkylning och hosta. 

Varför blir så många sjuka i februari?

– Jag tror att det beror på att man har varit hemma och nu kommer det igång i skolor och allting blir lite förskjutet. Influensatider börjar, så det blir en kraftig ökning just den månaden för då är det på uppgång alltihopa. 

Helén Lind är förskolelärare på Stenshults förskolas avdelning 1 där barnen är fem och sex år gamla.

– Hos oss på 1:an är barnen väldigt friska faktiskt, så vi märker inte så mycket av det i februari, säger hon. 

Inte heller bland personalen märks det något större bortfall.

– Vi har inte så många i personalen med egna små barn, så på så vis blir det lättare, säger Helén Lind. 

Under sjukdomstäta perioder är man extra noga med handhygienen på förskolan.

– Man är noga med handtvätt och pratar med barnen om att det är viktigt att tvätta händer innan man äter, efter att man har varit ute, och efter toabesök, berättar Helén Lind. 

Just handhygien är något som Lena Zeilon påpekar som viktig för den som vill försöka undvika sjukdom.

– Tyvärr går det inte att skydda sig helt emot det, för smittan finns ju i hela samhället så att säga. Men noggrann handhygien är A och O.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!