– Det milda vintervädret med regn är en fördel för våra grundvattennivåer, säger VA- chef Emma Jonsson. Det bildas mycket vatten i bäckar och åar. Det är en fördel också att det inte är fruset i marken. Det ser dock oroväckande ut eftersom vattennivåerna fortfarande ligger på samma bottenrekord som år 2016, då de var extremt låga.
–Under januari och februari brukar det komma mycket nederbörd, det behövs inför sommaren, menar Emma Jonsson.
– Läget kan bli akut inför sommaren om det inte fyller på. Det som är positivt är att vattenförbrukningen i kommunen var lägre i december förra året jämfört med december året innan. Den senaste rapporten visar även att vattenförbrukningen totalt var lägre under år 2019 jämfört med år 2018.
Konsumenterna är ofta mer medvetna om vattenbristen under sommaren när det är torrt och varmt.
– Vi har i nuläget inte uppmanat konsumenterna till restriktioner, men det kan bli aktuellt när sommaren kommer, då kan läget bli akut.
Det var extremt låga grundvattennivåer under 2016 och 2017, och det är sårbart.
– Även om det kommer nederbörd så tar det tid för vattnet att gå ner i marken, säger Emma Jonsson.
– Det är främst i de sydöstra delarna av landet som nivåerna är som lägst, menar Emma Jonsson. Enligt SGU (Sveriges geologiska undersökning) är grundvattennivån i stora magasin nära det normala i stora delar av landet. Det är dock ett område i nordöstra Götaland och Svealand som har fortsatt väldigt låga nivåer.