Vd anklagas för grova ekobrott

Vd:n för Ambia Trading Group, som köper Teknikmagasinet, anklagas för grov ekonomisk brottslighet. ”Jag är oskyldig”, hävdar han.

Handelsbolaget Ambia Trading Group, som grundades i Vimmerby 2011, förvärvade i dagarna butikskedjan Teknikmagasinet. Vd:n i bolaget misstänks för grov brottslighet.

Handelsbolaget Ambia Trading Group, som grundades i Vimmerby 2011, förvärvade i dagarna butikskedjan Teknikmagasinet. Vd:n i bolaget misstänks för grov brottslighet.

Foto: Bänkt Olsson

Vimmerby kommun2020-01-31 17:30

I dagarna blev det klart att det Vimmerbybaserade bolaget Ambia Trading Group AB köper huvuddelen av konkurshotade butikskedjan Teknikmagasinet. Ambia Trading Group ABs aktie är sedan 2014 listad på Spotlight Stockmarket. Köpet omfattar bland annat 50 butiker i Sverige och aktierna i det helägda norska dotterbolaget med 35 butiker. Köpeskillingen på 41 miljoner finansieras med lån.
Tillträde ska enligt ett pressmeddelande från bolaget ske den 10 februari. Bara en knapp vecka senare startar en tre dagar lång rättegång mot vd:n för Ambia Trading, Marcus Andersson. 

Han åtalas bland annat för att ha undanhållit miljonbelopp i moms. Enligt stämningsansökan har de misstänkta brotten skett under 2012. Enligt åklagaren har moms för sammanlagt 4,5 miljoner kronor inte redovisats för den aktuella perioden.  

För detta åtalas han för grovt skattebrott. Han åtalas även för försvårande av skattekontroll. Även det brottet anser åklagaren vara grovt.

Hur ser du på anklagelserna mot dig?
– Min inställning är att vi har gjort rätt, jag är oskyldig i de här frågorna. Det är ett komplicerat ärende från 2011 när vi slog ihop två verksamheter. I en sån rörelseöverlåtelse är det komplicerade händelser, det är fråga om en momsredovisning vi anser vi gjorde vid rätt tidpunkt och på rätt sätt, men där Skatteverket är av en annan uppfattning om i första hand tidpunkten, säger han. 

Hur påverkas köpet av Teknikmagasinet av den utredning som pågår mot dig?

– Inte alls, det har inget med det att göra. Köpet är redan tecknat och klart, det är inget som är villkorat till mig. Det är bolaget Ambia som gör det här köpet. Att det rubriceras som grov brottslighet beror på att det är en stor verksamhet, då blir det stora belopp. Vi kommer få chansen att framföra min bild när det är huvudförhandling.

Åklagaren yrkar bland annat på näringsförbud. Vad händer med Ambia om du fälls? 

– Det känns hypotetiskt, Ambia är inte bara jag, då blir det fråga om att tillsätta en annan vd.

Och vad händer med Teknikmagasinet?

– Igen, det är Ambia som bolag som köper, det påverkar inte förvärvet eller Ambias verksamhet. Det är bara för mig personligen det får en påverkan i så fall. Själva frågan är momsteknisk, staten har inte gått miste om någon moms, staten har fått de pengar staten ska ha. Det är bara fråga om när staten skulle haft de pengarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!