Under nationella Vård- och Omsorgcollegeveckan vecka 42 kommer Vimmerby Lärcenter, Vimmerby kommun, Region Kalmar, Arbetsförmedlingen och Kommunal att duka upp ett smörgåsbord för den som är nyfiken på utbildning och jobb inom vård och omsorg.
– Ibland kanske steget kan vara stort att boka tid hos en studie- och yrkesvägledare. Nu kommer istället representanter från de olika områdena hit och informerar och svarar på frågor, säger Sara Olsson, rektor på Vimmerby Lärcenter.
Behoven är stora, nu och på sikt.
– Kompetensen sjunker i och med att det är färre anställda inom socialförvaltningen som har utbildning, säger Ulrika Brorsson, kommunens verksamhetschef för hälso- sjukvård och funktionshinder.
Och vad får det för konsekvenser?
– För att bedriva vård och omsorg med den kvalitet vi vill ha måste kompetensen säkerställas, så det här är riktigt viktigt.
Efter utbildning på Vård- och Omsorgscollege kan man jobba inom äldreomsorgen, verksamhet för funktionshindrade eller som undersköterska inom landstinget.
– Vi vill visa att utbildning lönar sig. I stort sett alla som går färdigt utbildningen får jobb, säger rektor Sara Olsson.
Är lönenivån rimlig för att locka människor att utbilda sig?
– Jag hoppas att medarbetare som väljer att utbilda sig, och utifrån sin kunskap kan utföra arbetet på ett kvalitativt sätt ska premieras i det individuella lönesystem vi har. Men vi vet att upplevelsen av lönenivåer inte är en lätt fråga, säger Ulrika Brorsson.