Vill hitta Kalmar läns matidentitet

Elever på länets restaurangskolor har fått en inbjudan att vara med och ta fram recept på rätter som symboliserar maten i östra Småland och Öland.

Lukas Lamberg går i årskurs ett på restaurangskolan i Vimmerby och ser fram emot att ta fram recept på småländsk mat.

Lukas Lamberg går i årskurs ett på restaurangskolan i Vimmerby och ser fram emot att ta fram recept på småländsk mat.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2020-03-09 14:00

Bakom projektet står länsstyrelsen samt Region Kalmar län och LRF. 

– Eleverna ska ta fram recept som bygger på vår regionala matidentitet. De kan utgå från gamla recept och hämta influenser från andra kök eller helt enkelt komponera nya rätter, säger Lillemor Jonsén som samordnar arbetet med länsstyrelsens livsmedelsprojekt.

På restaurangskolan i Vimmerby är Peder Rannemalm ansvarig för projektet.

– Det är elever som går årskurs ett nu och vill vara med och bidra med recept som ska delta. Finalen sker till hösten så vi har inte påbörjat arbetet riktigt än. Tanken är dock att vi ska fokusera på lokala råvaror och hitta rätter som är typiska för vår bygd som eleverna sätter sin personliga prägel på, säger Peder Rannemalm.

En av eleverna på restaurangskolan i Vimmerby som tänker vara med och bidra med recept är Lukas Lamberg. Han har ostkaka som sin specialitet.

– Jag har lärt mig baka ostkaka av min mormor och har till och med varit med och tävlat i SM i ostkaka, säger Lukas som i dagarna gör praktik på Ica Kvantum i Vimmerby.

Har du funderat på några recept till tävlingen?

– Raggmunk och fläsk är småländsk mat för mig så någon variant på det vore kul att göra, säger Lukas Lamberg.

Klasskamraten Tuva Swyerenga kan också tänka sig att vara med och bidra med recept som symboliserar regionen.

– Ostkaka är det mest småländska som finns för mig, och kroppkakor, även om det inte är någon personlig favorit för mig, säger Tuva Swyerenga. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!