Vimarhem vill höja dubbelt mot inflationen

Vimarhem AB vill höja hyrorna med 3,6 procent. Det är mer än dubbla inflationen. Det blev heller ingen uppgörelse efter första förhandlingsdagen.

Vimarhem hänvisar till behov av underhåll på många äldre fastigheter. Husen på Prästgårdsgatan är nu runt 50 år gamla.

Vimarhem hänvisar till behov av underhåll på många äldre fastigheter. Husen på Prästgårdsgatan är nu runt 50 år gamla.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2020-02-19 06:00

– 3,6 procent är generellt sett ett högt bud, säger Erik Malmberg ombudsman på Hyresgästerföreningen Sydost.

På måndagen inleddes förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB. Förhandlingen gäller hur hyrorna ska höjas för de nära 1 350 hyresgästerna i bolagets lägenheter i kommunen från och med 1 april i år.

Bolaget yrkar en höjning med 3,6 procent. Det är ungefär dubbelt upp mot snittet för de höjningar som beslutats i andra bostadsbolag i Kalmar län på knappt 1,8 procent och mer än dubbelt upp mot inflationen som i december låg på 1,7 procent, enligt SCB, Statistiska Centralbyrån.

– Så är det, men vi ser samtidigt att vi som bostadsbolag under ett antal år har haft ett lägre snitt på våra höjningar än många andra bolag, säger Magnus Danlid (C), ordförande i Vimarhems styrelse.

Vimarhems främsta skäl till yrkandet på 3,6 procent är behovet av underhåll.

– Vi har många äldre fastigheter i vårt bestånd, en del är uppemot 70 år, och det kräver sitt underhåll och vi satsar offensivt på det. Hela höjningen går tillbaka till hyresgästerna i form av underhåll och service, säger han.

–  Sen är det så att nybyggnationer innebär betydligt högre hyra per kvadratmeter än i äldre lägenheter och det har gjort att många dragit upp hyran sett till kvadratmeter. Där ligger vi fortfarande väldigt lågt, även om det finns andra som också ligger lågt, säger Magnus Danlid.

Det flesta förhandlingar om hyror i kommunala lägeheter är avklarade. Höjningarna har landat in på 0,99 som lägst och 2,7 procent som högst.

Ett undantag är hyrorna i Hultsfreds kommun. Där yrkade Hultsfreds Bostäder på en höjning med 4,04 procent. Argumenten från bolagets sida är liknande de i Vimmerby, stort behov av underhåll och många äldre fastigheter i beståndet, vilket vi skrivit om tidigare. Parterna har inte lyckats komma överens och strax före jul strandade förhandlingarna och lämnades över till central nivå där Hyresmarknadskommittén fått parternas argument och har att komma med antingen ett medlingsförslag eller ett beslut.

Så långt tror ingen av parterna att förhandlingarna i Vimmerby behöver gå.

– Nej vi står inte jättelångt ifrån varandra så jag har gott hopp att vi kan lösa det lokalt, säger Danlid.

– Diskussionerna går ut på at hitta en nivå som vi kan acceptera och vi fortsätter den processen, säger Erik Malmberg.

"Det är ett generellt sett högt bud" säger Hyresgästföreningens Erik Malmberg om Vimarhems yrkande på 3,6 procent.
"Det är ett generellt sett högt bud" säger Hyresgästföreningens Erik Malmberg om Vimarhems yrkande på 3,6 procent.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!