Vimmerby får landets första regionförfattare

Vimmerby kommun anställer Sveriges första regionförfattare. ”Det här stärker litteraturens ställning i länet”, säger litteraturutvecklare Anna Mellergård.

Den öländska och prisade författaren Tove Folkesson delar på tjänsten som regionförfattare med Ami Andersson.

Den öländska och prisade författaren Tove Folkesson delar på tjänsten som regionförfattare med Ami Andersson.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Vimmerby kommun2019-11-27 12:30

Ami Andersson och Tove Folkesson delar på uppdraget som regionförfattare i Kalmar län. Tjänsten tillsätts inom Vimmerby kommun från den 1 december och pågår under ett år. Tillsammans ska regionförfattarna ”bygga litterära nätverk och främja och stärka litteraturen inom hela regionen”, enligt ett pressmeddelande från Vimmerby kommun.

Verksamhetsledaren Anna Mellergård är nöjd med rekryteringen.

– Det är väldigt roligt att vi kommit så här långt och det här är två eminenta personer som kompletterar varandra väldigt väl, säger hon.

Vilken skillnad blir det för länets författare?

– Att skapa nätverk och mötesplatser ingår redan i mitt uppdrag, nu blir vi starkare när vi blir en grupp på tre. Vi kommer också att jobba med en digital plattform, som synliggör författare och skrivande människor i Vimmerby och länet. Via den får vi möjlighet att synliggöra det litterära fältet.

Hur kommer Vimmerby att märka av att det finns två regionförfattare?

– De kommer vara engagerade över hela länet, också i Vimmerby. De kommer att vara delaktiga i ”Vimmerby berättar”, men också i andra framträdanden och aktiviteter. 

Ami Andersson, 61, är journalist och författare bosatt i Ljungbyholm, valdes 2003 in i Sveriges författarförbund och sitter även i styrelsen för Smålands författarsällskap. Författaren Tove Folkesson, 38, Gärdslösa, har bland annat uppmärksammats för sin trilogi "Kalmars jägarinnor", "Sund" och "Ölandssången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!