Vimmerby kommun i sjukskrivningsprojekt

Aktiv chef och tidiga insatser får ner sjuktalen – det visar ett projekt där Vimmerby är en av tre deltagande kommuner. ”Det här har verkligen gett resultat”, säger Peter Karlsson, områdeschef på Försäkringskassan.

Främst är det personal inom kommunernas omsorgsverksamhet, skola och förskola som deltagit i projektet, som fått ner antalet heltidssjukskrivna.

Främst är det personal inom kommunernas omsorgsverksamhet, skola och förskola som deltagit i projektet, som fått ner antalet heltidssjukskrivna.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Vimmerby kommun2019-11-11 05:00

När arbetsgivare tidigt kommer in i sjukskrivningsprocessen och chefen har en tydligare roll i samverkan med vården och Försäkringskassan så leder det till friskare medarbetare och snabbare återgång i arbete. Det visar samarbetsprojektet 4 Ess där kommunerna Vimmerby, Ljungby och Torsås, Försäkringskassan och lokala vårdgivare deltagit. Deltagarna i projektet, varav ett 30-tal från Vimmerby kommun, har främst arbetat inom omsorg, skola och förskola, med generellt hög sjukfrånvaro.

Under projekttiden minskade heltidssjukskrivningarna bland de medverkande från 46 procent till 7 procent och 45 procent av deltagarna hade helt kommit tillbaka till jobbet.

– Det vi gjort är dels att genom rätt stöd förebygga ohälsa hos de som visat signaler på att vara på väg in sjukskrivning, dels ta vara på den arbetsförmåga som finns hos de som varit sjukskrivna, så att man kan gå tillbaka till arbetet på den nivå man befinner sig, kanske med alternativa och anpassade uppgifter. Cheferna har hållit i tidiga avstämningsmöten och fått utbildning att hålla de svåra samtalen med sina medarbetare och i att ta bättre rehabiliteringsansvar, säger Peter Karlsson, områdeschef för Småland Sydost, Försäkringskassan.

Finns det inte risk att sjukskrivna känner sig pressade att komma tillbaka tidigare än man orkar?

–Arbetsgivaren är skyldig att ta hand om ohälsa hos sin personal oavsett om det är projekt eller inte, här har vi tryckt på den ansvarsdelen. När vi pratat med deltagarna har de sett det som en fördel att cheferna tagit större ansvar och mer aktivt haft en plan för att de ska komma tillbaka i arbete. Kan man jobba exempelvis halvtid, istället för att vara heltidssjukskriven, vinner medarbetaren på det socialt och arbetsplatsen vinner på att den anställdes arbetsförmåga tas tillvara.

Vad händer nu?

– Projektet har visat på goda resultat och tanken är att arbetssättet ska fortsätta. Försäkringskassan har erbjudit en överenskommelse om fortsatt samarbete i linje med projektet och det har Vimmerby och de andra kommunerna nappat på. Jag har nog aldrig varit med om att så många olika aktörer, Försäkringskassan, tre kommuner, två regioner och Arbetsmiljöverket, varit så överens om att det här ska vi fortsätta med.

Projektet har delfinansierats av Europeiska socialfonden (ESF).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!