Vite mot skolan trots åtgärdade brister

Vimmerby kommun döms till ett vite på 50 000 kronor trots att Astrid Lindgrens skola åtgärdat alla brister Skolinspektionen påpekat.

Josephine Svensson, rektor på högstadiet på Astrid Lindgrens skola som åtgärdat de omfattande brister Skolinspektionen pekat på. "Det gäller inte att luta sig tillbaka, utan hålla nivån nu", säger hon.

Josephine Svensson, rektor på högstadiet på Astrid Lindgrens skola som åtgärdat de omfattande brister Skolinspektionen pekat på. "Det gäller inte att luta sig tillbaka, utan hålla nivån nu", säger hon.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-12-03 18:00

Det framgår av en dom i förvaltningsrätten i Stockholm. Det utdömda vitet är dock betydligt lägre än det vitesföreläggande på 500 000 kronor som Skolinspektionen riktade mot kommunen i maj 2018.

Då fick kommunen ett halvår på sig att åtgärda omfattande brister på Astrid Lindgrens skola. Det handlade bland annat om brister i särskilt stöd till elever, om bristande samarbete mellan lärare, om brister för att motverka kränkande behandling och kritik mot bristande studiero och trygghet.

–  Det går egentligen tillbaka till 2016 och vi har jobbat med de här problemen i ungefär tre och ett halvt år på alla plan, säger Josephine Svensson, rektor för högstadiet på AL-skolan.

För bara några veckor sen beslutade Skolinspektionen att avsluta samtliga ärenden som gällde Astrid Lindgrens skola.

– Det har varit en tuff resa för alla, men nu känns det jättebra att äntligen nått hit, och det märks tydligt i enkäter och liknande att det är en annan situation på skolan i dag, det är extra roligt att också eleverna känner så, säger Josephine Svensson.

Men helt utan repressalier blir inte kommunen. Trots att samtliga ärenden är avslutade blir det ett vite på 50 000 kronor.

– Det blir så för sånt som inte åtgärdats i ett första skede, men jag är tacksam att det inte blir större vite, säger hon.

Vitet är heller ingenting som drabbar den enskilda skolan ekonomi, utan det tas på förvaltningsnivå.

Kommunen har inte haft några invändningar på utdömandet av det lägre vitet.

Karta: Astrid Lindgrens skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!