Marit Törnqvist debuterade som illustratör av Astrid Lindgrens 1989 med "När Bäckhultarn for till stan". Därefter samarbetade de intensivt under många år. Nu kommer en ny bok där Marit Törnqvist illustrerar Astrid Lindgrens vaggvisa, "Alla ska sova". Samtidigt som Marit Törnqvists konstnärsgärning sammanfattas i en stor utställning på Astrid Lindgrens Näs.

– Det känns fantastiskt att ställa ut på Näs. För även om Astrid inte lever längre så finns hon ofta med som en röst i mitt huvud som kan ge mig goda råd. Därför är det så fint att ställa ut på platsen där hon växte upp, säger Marit Törnqvist i ett pressmeddelande.

I utställningen får man flera inblickar i Marit och Astrids unika relation – som att tioåriga Marit hoppade i höet tillsammans med en då 65-årig Astrid Lindgren.

– Det lärde mig att man inte behöver sluta leka, man kan fortsätta även om man är 65 år, säger hon i pressmeddelandet.

Utställningen består av många originalillustrationer men själva arbetsprocessen skildras också.

– Marit kändes som ett naturligt val då hon har en lång historia med Astrid och har fortsatt att jobba i hennes anda genom åren. Vi har ett digert material att jobba med och Marit kommer att vara mycket delaktig i processen, säger Anneli Karlsson producent på Astrid Lindgrens Näs.

Utställningen "En lycklig ö" öppnar på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby den 29 juni och pågår till den 3 november.