Aj, aj aj... Där snöade våren bort

2019-02-21. Kl. 13:05. Än ligger snön över krokusarna i kyrkparken i Vimmerby.

2019-02-21. Kl. 13:05. Än ligger snön över krokusarna i kyrkparken i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Krönika2019-02-21 21:30

Snön faller och – våren med den.

Ja, nu är det ju egentligen inte snön som sätter punkt för förhoppningen att våren, i varje fall den meterologiska, kommit redan förra fredagen, den 15 februari, som är den absolut tidigaste dagen våren kan anlända överhuvudtaget här i Svea rike.

Så snart den dagen infallit behöver bara den genomsnittliga dygnstemperaturen hålla sig över noll grader sju dygn i sträck, och vips så är det klart att våren började den första av de där sju dagarna.

I fredags såg det ju i stort sett klart ut när vi rapporterade om att våren skulle bli rekordtidig och folk på stan berättade om porlande bäckar och andra vårkänslor i videoklipp på vår(!) sajt. Alla prognoser pekade på att dygnstemperaturen skulle hålla sig på plussidan och därmed var den rekordtidiga våren i praktiken bärgad.

Men se den vårfesten snöade så att säga in. Eller snarare frös in. Fram till och med onsdagen var det inga problem. Trots fyra minus på natten vägde sex rader på dagen över till plus i snitt och våren var ju fortfarande här!

Men torsdagsdygnet sjönk det där kvicksilvret som ett flöte vid ett rejält napp under ett stilla sommarmete. Plusminus noll blev dygnet högsta temperatur och alla drömmar om vår redan den 15 februari var för evigt borta.

Fredagsdygnet ser inte ett dugg bättre ut. Noll grader som minst varmt och som mest kallt pekar det på minus åtta grader. Vinter, utan tvekan.

Men på lördag börjar den sannolikt. Den där efterlängtade våren. Jo, i varje fall den rent meterologiska. Att vi befinner oss efter den 15 februari i almanackan, kan ju ingen ha några invändningar mot, och alla prognoser pekar på dygnstemperaturer som ligger klart över noll i genomsnitt hela veckan.

Vad sägs om temperaturer på plus fyra, plus nio, plus nio, plus åtta, plus nio, plus åtta och plus nio de följande sju dagarna...

Visst kan det bli noll eller till och med under strecket någon natt. Men det spelar ingen roll. Det är snittet det handlar om, och vips så är det bara att casha in att våren 2019, den meterologiska, faktiskt började lördagen den 23 februari.

Fast vi vet ju inte på riktigt om det blir så förrän nästa fredag. Och skulle det skita sig en gång till så gör det inte så mycket. Våren brukar inte infalla förrän runt den 15 mars och under tiden är det bara att njuta av vintern. För som jag brukar säga: "Vintern är den bästa årstiden – för då är våren snart här..."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!