Algangrepp i två badsjöar

Algblomningen ger sig inte. Nu är två badsjöar i Vimmerby kommun angripna. Miljöförvaltningen varnar för bad i både Borstingen och Krön.

16 augusti 2019 20:00

– De här algerna kan producera lever- och nervgifter. Det är inte säkert att de gör det, men det kan förekomma och man ska vara varsam, men inte rädd, säger Sven Ekenstam på miljö– och byggnadsförvaltningen i Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

När det gäller Krön är det andra perioden i år som förvaltningen går ut och varnar för algblomning i sjön. Det var för snart en månad sen som prover visade på en utbredd algblomning i sjön. Varningen för bad hävdes några veckor senare. Men på torsdagen var det dags igen. Nya prover visade på algblomning i sjön.

– Det brukar bli alger varje år i Krön, det är känt att den sjön är utsatt för höga näringsvärden. Det tillsammans med hög temperatur i vattnet gynnar algerna. Sen kan det tillfälligt förekomma alger även i andra sjöar.

Förra veckans prover visade på algblomning även i sjön Borstingen strax utanför Vimmerby. Det är betydligt mer ovanligt.

– Vi har aldrig tidigare fått larm om att det skulle finnas algblomning där, säger Svens Ekenstam.

Torsdagens prov visade på fortsatt algblomning och därmed består det rekommenderade badförbudet även i den sjön.

Det här var sista provtagningen av badvattnen för säsongen, och trots algblomningen blir det inga extra prover.

– Nej, vi har satt upp varningsskyltar och i övrigt har det varit jättebra värden i sommar.

Vad går att göra för att förebygga algblomning?

– Över tid behöver man se över näringstillförseln och se var den kommer ifrån och motverka läckage från avlopp och åkrar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Karlsson

Ämnen du kan följa