Saken är nämligen den att Vimmerby turistbyrå härom året släppte hela sin bokningstjänst av stugor till företaget Novasol, som är Europas största stugförmedling.

– Konkurrensen från alla stugförmedlare som syntes globalt blev för stor. Vi hade verkligen svårt att matcha dem, berättar Piroska Kallay på turistbyrån i Vimmerby.

– Därför ringde vi upp vår allra största konkurrent, berättade att vi hade märkt en minskning av stuguthyrning för varje år som gått och att vi istället ville att våra uthyrare skulle få maximalt med uthyrningsnätter. När vi erbjöd dem att ta över svarade de ja i princip direkt.

Och effekten lät inte vänta på sig.

– De har en bredare bokningskanal. Nu har vi exempelvis nått en helt ny målgrupp, utländska turister som bara vill komma till orörd natur i Sverige och ta det lugnt – det är människor som egentligen inte bryr sig om var i Sverige de hamnar och som vi aldrig har nått tidigare, berättar Piroska Kallay.

En annan effekt är att de som hyr stuga i Vimmerby kommun i år stannar längre och även kommer till Vimmerby andra tider än bara under högsäsong – framför allt gäller det veckouthyrning på landet.

– Nu har de gäster som hyr veckovis, såväl tidig vår som sen höst, jul och nyår. Säsongen för dem förlängs.

– Jag är glad över att vi tog det här beslutet. Vår uppgift är att maximera uthyrningen för våra stugägare och att maximera antalet turister som kommer till Vimmerby. Den här rockaden, plus att vi själva har ett login i Novasols bokningsprogram och fortfarande kan boka, bidrar till det, menar Piroska Kallay.

För Novasol var det lite med skräckblandad förtjusning man tog över uppdraget.

– Vi kände direkt ett väldigt stort ansvar. Vimmerby med omnejd är ju en väldigt populär semesterort bland våra kunder. Det är jättekul att vi har kunnat leverera ett bra resultat till Vimmerby och de som äger stugorna. I och med att Tyskland är vår huvudmarknad, cirka 64 procent av våra kunder är tyskar, har vi så klart lättare att nå dem, berättar Torbjörn Fredman som är Norden-chef.

– Vi inledde samarbetet med Vimmerby med att åka dit och ha en husägarträff. Det var jättemånga som kom. Efter den andra träffen var det många som nästan var chockade över ökningen av uthyrning. Flera tyckte till och med att det hade blivit för mycket, säger Torbjörn Fredman.