Ångestpodden till Vimmerby

För att lyfta det tabubelagda ämnet psykisk ohälsa hålls en föreläsning i Vimmerby med duon bakom Ångestpodden.

Amanda Persson på Arbetsmarknadsenheten ser fram emot föreläsningen om psykisk ohälsa som berör många.

Amanda Persson på Arbetsmarknadsenheten ser fram emot föreläsningen om psykisk ohälsa som berör många.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-01-15 10:00

Det är inom ramen för projektet Samverkan HuVi som duon bakom Ångestpodden Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg gästar Vimmerby onsdagen den 23 januari för att ta upp ämnet psykisk ohälsa. Föreläsningen ges i Mässhallarna i Vimmerby och är öppen för allmänheten.

Vad är bakgrunden till att ni gör det här?

– I maj 2018 startade projektet Samverkan HuVi där Vimmerby och Hultsfreds kommun i samarbete med Arbetsförmedlningen vill stötta ungdomar i åldern 19 till 26 år som saknar sysselsättning. En stor anledning till att många av dem inte kommer ut på arbetsmarknaden utan blir sittande hemma är psykisk ohälsa. De har gett uttryck för att de känner en skam över att må dåligt och har svårt att få förståelse och stöd från sina närstående. Därför kände vi att det var läge att göra något för att få folk att börja prata om ämnet som kan upplevas som tabubelagt. Psykisk ohälsa är ju ett stort begrepp, men ämnen som kommer att beröras är allt från prestationsångest och stress till ätstörningar och suicidtankar, säger Amanda Persson som är projektledare för Samverkan HuVi.

Varför föll valet på att bjuda in duon från Ångestpodden?

– Vi ville ha någon yngre förmåga som tar sig an ämnet på ett lite lättsammare vis och inte någon forskare som rabblar fakta. Det fanns lite olika förslag, men vi fastnade för Ida och Sofie. De har gjort över 200 avsnitt av Ångestpodden och har förmågan att med hjälp av humor ta sig an ett tungt ämne och få folk att börja prata om det. Föreläsningen passar för både unga och vuxna. Ångestpodden har föreläst flitigt för både gymnasieelever, föräldrar och för personer som på olika sätt arbetar med och för ungdomar, exempelvis kuratorer, poliser och fältgrupper, säger Amanda Persson som hoppas på god uppslutning.

– Vi uppmanar alla från ungdomar, till föräldrar och anhöriga att ta chansen att komma till Vimmerby. Vi har hyrt in en buss som utgår från Virserum och plockar upp folk i Målilla och Hultsfred också så att alla ska få chansen att vara med, säger Amanda Persson.

Arbetet med Samverkan HuVi fortgår sedan och Amanda Persson tycker att det finns gott hopp för dem som deltar.

– Vi har jobbat mycket med enskilda samtal och individuell vägledning så här långt. I februari kör vi igång en gruppverksamhet om arbetsmarknad och stuider där deltagarna får chansen att dela sina erfarenheter med andra i samma situation, säger Amanda Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!