Årets företagare säljer 500 mc om året

Nästan alla i familjen Blom kör motorcykel och är företagare. Inte så konstigt kanske att Jonas Blom satsade på eget företag i just motorcykelbranschen. Nu prisas han som årets företagare i Vimmerby kommun.

För fyra år sen köpte Bloms MX egna lokaler på Södra Industriområdet och byggde till med en verkstad. Nu finns nya expansionsplaner...

För fyra år sen köpte Bloms MX egna lokaler på Södra Industriområdet och byggde till med en verkstad. Nu finns nya expansionsplaner...

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-03-22 21:14

– Jag har inte funderat så mycket på hur det känns, men det är roligt och speciellt att mitt lilla företag har blivit så stort, säger Jonas Blom som drivit Bloms MX sen 2003.

Att starta eget var en följd av att han jobbat som anställd i 15 år och sedan gått in i väggen, och tankarna snurrade om vad han skulle sysselsätta sig med för att ro försörjningen i hamn. En idé växte sig snart starkare än andra.

– Jag har kört motorcykel sedan jag var tre och hållit på och meckat och alltid haft lätt för att sälja mina hojar, och jag kände mer och mer att jag ville ha något eget, säger han.

Med ett starta eget-bidrag och efter pushar av kompisarna, till exempel svågern Morgan Frejd, som också blivit årets företagare i Vimmerby, drogs Blom MX i gång hemma i garaget.

Där höll verksamheten på i mindre skala fram till 2006 då han fick kontrakt med Honda.

– De tillät inte att jag hade företaget hemma, så jag hittade en lokal i fastigheten vid gamla tvätten, berättar Jonas Blom.

Kontraktet med Honda betydde mycket och verksamheten växte. 2009 tillkom också Kawasaki och våren 2013 kom även svenska Husaberg in i bilden.

– Det är en svensk mc-tillverkare som startade när Husqvarna blev italienskt, och som sen köptes upp av KTM som senare också köpte Husqvarna. Sedan dess görs Husaberg-cyklarna under namnet Husqvarna, förklarar Jonas Blom.

När Bloms MX startade 2003 var målet att sälja runt 20 motorcyklar om året. I dag ligger företaget bra mycket över det.

– Det rör sig om ungefär 500 nya och begagnade motorcyklar om året och det är helt inriktat på motocross och enduro, säger han.

Företaget säljer också tillbehör och har en verkstad.

– Även om cykeln är bra kan den alltid bli bättre och gå fortare. Vi har en special att göra om fjädringen och vi har Calle Bjerkert och Kalle Svensson som testförare och vi skapar ett anpassat paket, säger Jonas Blom.

Han har också företaget kopplat till ett team och är ständigt ute på tävlingar i cross och enduro.

– Det betyder mycket för omfattningen.

I takt med den växande verksamheten har antalet anställda också ökat.

– Just nu är vi fem anställda. Kanske vi borde vara en till, det står och väger lite.Det gör också expansionsplanerna i de egna lokalerna som företaget köpte 2015.

– Det finns både ritningar och offert, så vi får se när det blir...

Företaget har bland annat en egen special att göra om fjädringen för att motorcykeln ska gå snabbare.
Företaget har bland annat en egen special att göra om fjädringen för att motorcykeln ska gå snabbare.
Motiveringen till årets företagare 2018:

Ett genuint intresse, stor talang och internationell tävlingserfarenhet har lagt grunden till hans framgångsrika företagarkarriär. Årets företagare är ledande inom sin bransch med kunder från stora delar av Sverige och Europa. Bolagets tävlingsteam ligger högt på resultatlistorna och är bästa reklampelaren för företaget. Familjens medlemmar är engagerade i företaget och delar intresset. Årets företagare säljer allt som behövs för att åka fort och säkert och kan med sin specialkunskap göra kundens körupplevelse fullfjädrad!

Årets Företagare är Jonas Blom med sitt företag Bloms MX AB!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!