Arkitekten om Vimmerby centrum

Ett fint centrum, men planerna på höghus är fantasilösa. Det anser prisbelönade arkitekten Kjell Forshed om Vimmerby.

12 december 2018 20:20

– Det är väldigt trevligt i centrum och de gamla delarna. Stan är hel och fin. Sen har jag förstått att det varit en del turer genom åren, men man har lyckats laga det som gått. Men så snart man kommer utanför centrum blir det som vilda västern, så är det överallt, säger han efter en rundtur i centrum en mörk och regnig decembereftermiddag.

Kjell Forshed är en av Sveriges mest erfarna arkitekter med inriktning på stadsbyggnadsplanering, trädgårdsstad och småstad. Han har belönats med ett tiotal utmärkelser för arbetet för vackra stadsmiljöer.

Bevara Vimmerby bjöd in honom för att stärka argumenten i kritiken mot ett höghus vid Coop och mot stilen på husen i det nya bostadsområdet i centrum.

– Personligen tycker jag att liggande panel kan gå bra. Andra detaljer som färgsättning, fönster och sånt är viktigare för att husen ska passa in i stadsbilden.

Planen på ett hus på upp till 21 meter förstår han inte.

– Det verkar oerhört fantasilöst. Varför ska man bygga såna förortsmiljöer här? Bygg någonting som förbättrar Vimmerbys grundkaraktär och hämta inspiration i det som är fint, säger Kjell Forshed.

Han fokuserar på vad han kallar offentliga rum och på ansvaret för att städer ser ut som de gör.

– För mig är gatorna, torgen och parkerna väldigt viktiga. Husen är som tapeter i stadsrummen. Det som är fint beror på att det förr fanns stenhårda lokala byggnadsförordningar för allt från gatubredd till höjd på husen. Då var det inte vilda västern, men det tror inte folk i dag, säger han.

– Det är också viktigt att tänka på att många bär ansvar för hur det ser ut, det är lätt att tro att det bara är någon samhällsbyggnadsmaskin utan ansikte, men så är det inte.

Mikael Sandström i Bevara Vimmerby är nöjd med föreläsningen som lockade ett 40-tal åhörare.

– Det var väldigt intressant, synd bara att ingen från miljö- och bygg tog chansen, säger han.

Vi har sökt stadsarkitekten Sara Dolk för en kommentar, men hon är på semester. Hon har tidigare försvarat planen för ett högt hus i centrum med att det inte blir högre än nocken på stadshotellet i stans skyline.

En av bara två politiker som deltog var Magnus Danlid, C, blivande ordförande i Vimarhem.

– Det var flera intressanta teman och Vimmerby ligger rätt i mycket, exempelvis blandade bostadsområden. Vi kommer att ta med oss intryck om utemiljöer till kommande byggen. Sen tycker jag att vi beslutsfattare bör lyssna mer på Bevara Vimmerby inför beslut, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa