Så tänker 16–17-åringar om att vaccinera sig

Vimmerby ligger efter i vaccineringen av 16–17-åringar jämfört med hela länet. Vi har träffat några ungdomar för att höra hur de tänker.

Jasmina Mohammed Mustafa och Emma Åberg vill vaccinera sig för att stoppa smittspridningen.

Jasmina Mohammed Mustafa och Emma Åberg vill vaccinera sig för att stoppa smittspridningen.

Foto: Ida Carlwe

Vimmerby2021-08-12 20:10

I Vimmerby och Hultsfred är viljan att vaccinera sig inte lika hög hos de unga som genomsnittet i länet. I Kalmar län har 54,8 procent av åldersgruppen tagit den första dosen eller har en bokad tid.

I Vimmerby har 47,3 procent av åldersgruppen vaccinerat sig eller har en inbokad tid. För Hultsfred är siffran endast 32,6 procent. 

– Jag har inte vaccinerat mig, jag har inte känt att det är brådskande men jag vill göra det för att inte sprida vidare, säger Jasmina Mohammed Mustafa, 16 år.

– Jag har tagit första dosen för att det känns som rätt val. Jag var lite rädd för biverkningarna men fördelarna vägde upp, säger Emma Åberg, 16 år.

undefined
Jasmina Mohammed Mustafa och Emma Åberg vill vaccinera sig för att stoppa smittspridningen.

Enligt Emma Åberg och Jasmina Mohammed Mustafa är åsikterna kring vaccinet lite blandat i kompiskretsen. Vissa har tagit det men några väntar för att de är osäkra på vad som händer i framtiden.

– Jag tänkte vänta med att ta det för att en släkting fick mycket biverkningar av det, men sen tog jag det tillsammans med en kompis, det blev ganska spontant. Men jag hade ändå tänkt ta det någon gång i framtiden, säger Emma Karlsson,17 år.

undefined
Emma Karlsson var rädd för att få biverkningar av vaccinet men har klarat sig utan.

Lisa Nestor, 17, från Vimmerby tycker det är bra att allt fler får möjlighet att bli vaccinerade för att minska smittspridningen.

– Jag tog första dosen igår och alltid tänkt att jag ska ta den så fort jag kan. Det är ett bra sätt för att försöka komma tillbaka till samhället vi hade innan corona, säger hon.

Även om Emma Åberg, Emma Karlsson och Lisa Nestor har tagit sin första dos är det fortfarande ett stort antal ungdomar som inte vaccinerat sig. Något som Lisa Nestor tror eventuellt kan bero på den underskrift som behövs av målsman för att de som inte är myndiga ska få ta vaccinet.

– Det kan vara så att vissa inte orkar skriva på papper med sina föräldrar och därför väntar de till att de fyllt 18 för att slippa det, för då är det enklare att boka själv, men jag tyckte inte att det var jobbigt alls, säger hon.

undefined
"Det finns säkert vissa som inte får ta vaccinet för sina föräldrar eller så är de spruträdda," tror Lisa Nestor.

När 16– 17-åringarna som börjat vaccinera sig nu får ta sin andra dos har skolorna börjat för terminen. Men Vimmerby gymnasium ser det inte som något problem att eleverna får gå från lektionerna för att ta sitt vaccin.

– Vi har inte diskuterat det på något sätt, men det är inga problem, alla får ta vaccinet när de får tider, säger Anna-Kristina Mäkitalo som är rektor på Vimmerby gymnasium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!