"Idag är det inte älgen som är det stora problemet"

Den 12 oktober är det premiär för älgjakten – en av årets höjdpunkter för många jägare. Vimmerby älgförvaltningsgrupp vill att jägarna jagar för att öka kvalitén.

Olle Granath (till vänster) och Sevede Johansson sitter i Vimmerbys älgförvaltningsgrupp.

Olle Granath (till vänster) och Sevede Johansson sitter i Vimmerbys älgförvaltningsgrupp.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-10-01 06:00

För nio år sedan startades älgförvaltningsgruppen.

– På den tiden hade vi väldigt mycket älgskador, det låg väldigt högt med 19 procent färska skador. Idag har vi fått ner det till sju procent färska skador. Samtidigt har vi sänkt älgstammen ganska mycket. Men det var hela meningen med den här förvaltningen, vi skulle sänka skadorna på skogen, berättar Seved Johansson som är ordförande i Vimmerby älgförvaltningsområde.

– Sen är ju vårt jobb att höja kvalitén på älgstammen, säger han.

Att man behöver höja kvalitén på älgstammen märks bland annat på att medelåldern på älgarna sjunkit och slaktvikten på älgkalvarna minskat de senaste åren.

– Går man 30-40 år tillbaka så vägde älgkalvar som var skjutna i de här områdena, drygt 75 kilo i medelslaktvikt. Nu har vi periodvis varit nere under 55 kilo, säger Olle Granath, ledamot i älgförvaltningsgruppen. 

Större konkurrens på foder är en bidragande faktor till att älgstammens kvalité minskat. 

– Idag är det inte älgen som är det stora problemet. Det pratas väldigt lite om älgskador när vi har möten utan det är hjort och rådjur som är problemet idag. Speciellt rådjuren äter upp maten för älgen, de äter upp maten i ett tidigt stadie, örter och andra växter som älgen skulle äta äter rådjur upp innan, säger Seved Johansson.

De båda är överens om att det skulle behövas fler jägare som också intresserar sig för annan jakt än älgjakt, för att på så vis balansera de olika viltstammarna till fodertillgången.

Vad kan ni som jägare göra för att se till att det blir fler jägare?

– Vi kan ju vara positiva till folk men personligen känner jag, att även om jag representerar jägarsidan så har jag svårt att se hur vi ska hålla på och rekrytera folk till en verksamhet om de inte själva söker sig dit, säger Olle Granath. 

Vimmerby älgförvaltningsområde är drygt 107 000 hektar stort, totalt får 250 älgar fällas i år. Under förra jaktsäsongen fälldes 207 stycken. För att nå målet med en bättre stam ligger fokus på att framförallt skjuta kalv när jakten drar igång.

– Det ska skjutas ungefär 60 procent kalv, och helst yngre djur, om möjligt försöka spara de äldre och större, säger Seved Johansson. 

Redan nu har man börjat se resultat av arbetet med att förvalta stammen.

– Jag tror att det är på gång, man ser fler stora tjurar nu än vad man gjorde för fem år sedan, säger Johansson. 

På vintern när ingen annan föda finns att tillgå så äter älgarna gärna på tallplantor.
På vintern när ingen annan föda finns att tillgå så äter älgarna gärna på tallplantor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!