Maria Lindén är kökschef på Astrid Lindgrens Värld

När Maria fick erbjudandet om att bli en av kökscheferna på Astrid Lindgrens Värld tvekade hon. "Jag tänkte att nej, här kan jag ju inte jobba, det är så stort!" Som tur är antog hon utmaningen.

Maria Lindén är kökschef på Astrid Lindgrens värld.

Maria Lindén är kökschef på Astrid Lindgrens värld.

Foto: Matilda Söderberg

Vimmerby2023-07-23 20:00
undefined
Det var Marias mamma som puttade henne i riktning åt restaurangskolan i Märsta när hon såg hur kul hon hade det i köket med mormor.


Marias resa som kock började i köket hos mormor.

– Jag fick gå bärsärkagång i mormors kök och leka och kladda. Inget gick att äta, det var bara experiment med mjöl och vatten, säger Maria.

När Marias mamma märkte hur Maria blommade ut i köket knuffade hon henne i riktning mot restaurangskolan i Märsta. Efter examen jobbade hon på flera av Stockholms innerstadskrogar, som Sergel Plaza Hotel, Berns Salonger och Strand Hotel.
 

undefined
När sommarsäsongen sätter igång på Astrid Lindgrens Värld brukar kökscheferna få gå omkring mellan serveringarna och släcka bränder "Det blir ofta att man får ta disken", säger Maria Lindén.


– Det är svårt att få ihop pusslet som trebarnsmor inom restaurang. Man får stålsätta sig, inte sova så mycket, och ha en stöttande och förstående familj i ryggen. Annars hade man inte kunnat fortsätta.

Strax efter att Maria och hennes man fått sitt första barn tog de sitt pick och pack och flyttade, de var färdiga med storstadslivet. I Småland har hon både varit med i uppstarten av Björn Ulvaeus restaurang på Slottsholmen och stått i köket på Guldkant.

– På Guldkant jobbade jag länge innan Sara Hedblom ringde upp och erbjöd mig tjänsten som kökschef på Astrid Lindgrens Värld.

undefined
På Astrid Lindgrens Värld tillagas all mat på plats, något som är unikt för en park av sitt slag. Bästsäljaren är köttbullar med potatismos och gräddsås.


Övergången från restaurangkök till storkök har inte varit helt lätt.

– Du går från att krydda med händerna till att hälla i ett paket med ett kilo salt i en stor balja mos. Det är en helt annan skala, det tog lång tid för mig att förstå den kemin, säger Maria.

– Vi leder arbetet på 3 stora kök med 70 kockar och köksbiträden. Det är stora volymer mat och många rutiner som ska följas för att hålla hög kvalitet. Det blir en hel del spring för att vara behjälplig för alla.
 

undefined
På Astrid Lindgrens Värld är det många magar att mätta, både för stora och små.


Ibland får Maria möjlighet att jobba med det traditionella restaurangköket för både konferenser och lite mindre sällskap.

– På Stadsmästargården har vi dagens lunch. Då kanske vi har 250-300 personer som äter. Det kan låta mycket, men det är långt ifrån sommarsäsongen i parken.

På Astrid Lindgrens Värld är det många magar att mätta.

– Vi kan ju ligga på upp mot 12 000 besökare på en dag. Men då blir oftast köerna för långa för att alla ska orka vänta på mat.
 

undefined
Maria Lindén är kökschef på Astrid Lindgrens värld.


Under vinterhalvåret jobbar Maria och hennes kökschefskollegor med att ta fram menyer och recept till serveringarna på Astrid Lindgrens Värld, som tillagar all sin mat på plats. Ledorden är tydliga – Småland och Astrid.

– Vi gräver i Astrids historier och ser om det är något vi kan plocka fram på menyn. Men köttbullar, gräddsås och mos finns på alla våra restauranger – det säljer bäst.

undefined
Kökschef Maria Lindén tillsammans med sous chef (?)
Det blir många stekta köttbullar på en dag på Astrid Lindgrens Värld.
Det blir många stekta köttbullar på en dag på Astrid Lindgrens Värld.
5 snabba med Maria

1. Vad är det bästa med att vara kock?
Kreativiteten.

2. Vad hade du gjort om du inte hade jobbat som kock?
Något med trädgård, jag gillar blommor och natur.

3. Vilken är den mest lyckade middagen du kan minnas?
En autentisk rövarmiddag som jag och min kollega styrde upp i Mattisborgen för några år sedan.

4. En katastrof?
Jag kan inte komma på någon, jag är bra på att släcka bränder!

5. Vad äter du när du inte jobbar?
Vi har plöjt igenom mycket tacos hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!