Marias resa som kock började i köket hos mormor.
– Jag fick gå bärsärkagång i mormors kök och leka och kladda. Inget gick att äta, det var bara experiment med mjöl och vatten, säger Maria.
När Marias mamma märkte hur Maria blommade ut i köket knuffade hon henne i riktning mot restaurangskolan i Märsta. Efter examen jobbade hon på flera av Stockholms innerstadskrogar, som Sergel Plaza Hotel, Berns Salonger och Strand Hotel.
– Det är svårt att få ihop pusslet som trebarnsmor inom restaurang. Man får stålsätta sig, inte sova så mycket, och ha en stöttande och förstående familj i ryggen. Annars hade man inte kunnat fortsätta.
Strax efter att Maria och hennes man fått sitt första barn tog de sitt pick och pack och flyttade, de var färdiga med storstadslivet. I Småland har hon både varit med i uppstarten av Björn Ulvaeus restaurang på Slottsholmen och stått i köket på Guldkant.
– På Guldkant jobbade jag länge innan Sara Hedblom ringde upp och erbjöd mig tjänsten som kökschef på Astrid Lindgrens Värld.
Övergången från restaurangkök till storkök har inte varit helt lätt.
– Du går från att krydda med händerna till att hälla i ett paket med ett kilo salt i en stor balja mos. Det är en helt annan skala, det tog lång tid för mig att förstå den kemin, säger Maria.
– Vi leder arbetet på 3 stora kök med 70 kockar och köksbiträden. Det är stora volymer mat och många rutiner som ska följas för att hålla hög kvalitet. Det blir en hel del spring för att vara behjälplig för alla.
Ibland får Maria möjlighet att jobba med det traditionella restaurangköket för både konferenser och lite mindre sällskap.
– På Stadsmästargården har vi dagens lunch. Då kanske vi har 250-300 personer som äter. Det kan låta mycket, men det är långt ifrån sommarsäsongen i parken.
På Astrid Lindgrens Värld är det många magar att mätta.
– Vi kan ju ligga på upp mot 12 000 besökare på en dag. Men då blir oftast köerna för långa för att alla ska orka vänta på mat.
Under vinterhalvåret jobbar Maria och hennes kökschefskollegor med att ta fram menyer och recept till serveringarna på Astrid Lindgrens Värld, som tillagar all sin mat på plats. Ledorden är tydliga – Småland och Astrid.
– Vi gräver i Astrids historier och ser om det är något vi kan plocka fram på menyn. Men köttbullar, gräddsås och mos finns på alla våra restauranger – det säljer bäst.