Värmerekord spås i veckan – mät själv hemma

I Hultsfreds kommun finns den välkända väderstationen i Målilla och under sommartid noteras ofta höga temperaturer från platsen. Men kan våra läsare slå sig in i rekordböckerna genom egna mätningar? Meteorologen Sofia Söderberg från SMHI svarar på det.

Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI

Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI

Foto: Pressbild/SMHI

Vimmerby2022-07-20 12:00

Är det endast SMHI:s egna mätstationer som används vid mätning? Kan en privatperson mäta själv och föras in i rekordböckerna?

– Som myndighet har vi speciella mätstationer då vi måste kunna konstatera att mätningen har en viss standard. SMHI har egna mätstationer som de använder för officiella mätningar, sa Söderberg.

Alla officiella mätningar måste göras på ett likvärdigt sätt. En mätstation ska exempelvis vara på en viss höjd, placerad på ett visst avstånd från byggnader och ha enhetlighet i startvärden. 

SMHI granskar således inte privata mätningar. Men Sofia Söderberg från SMHI tipsar om WOW – en plats för privata mätningar där privatpersoner kan dela sina väderdata.

– Har man en privat väderstation kan man göra sina mätningar tillgängliga för andra genom WOW-nätverket på SMHI:s hemsida.

På hemsidan framgår att du först blir del av WOW-nätverket genom registrering av användarkonto, därefter placerar du ut din väderstation enligt särskilda anvisningar och slutligen ansluter du väderstationen till WOW-nätverket.

För att potentiellt komma med i det officiella rekordböckerna krävs väderinstitutets mätningar. Men för den som vill dela med sig av sina mätningar och kanske komma med i de inofficiella rekordböckerna kan de närmsta två dagarna kanske bli rätt tillfälle.

SMHI använder sig av sina egna mätare för officiella mätningar av värmen och potentiella rekordmätningar.
Bilden är en genrebild.
SMHI använder sig av sina egna mätare för officiella mätningar av värmen och potentiella rekordmätningar. Bilden är en genrebild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!