1 200 kronor dyrare för Eva-Karin och barnen

Astrid Lindgrens Värld slopar Vimmerbyrabatten på årskorten. Det betyder att priset ökar från 300 till 500 kronor per barn. För Eva-Karin Dahlberg i Storebro slår det rejält. I hennes barnaskara finns sex barn som vill ha årskort. Bara för barnen blir det 1 200 kronor dyrare i år, och jag tyckte det var tufft redan förra året. Första tanken är den egna plånboken, men tänker man ett steg till kan jag ändå förstå deras resonemang.

Eva-Karin Dahlberg.

Eva-Karin Dahlberg.

Foto: Arkiv

Vimmerby2016-04-20 10:30

Eva-Karin Dahlberg i Storebro och hennes barn är flitiga gäster i Astrid Lindgrens Värld. Tidigare har de, precis som alla andra bosatta i Vimmerby kommun, haft förmånen att kunna köpa årskort till barn 3-14 år för en mindre peng än alla andra 300 kronor istället för 500 kronor.

I år kostar det lika för alla, 500 kronor oavsett var man bor. Om man köper före den 20 maj därefter gäller ordinarie pris på 1 600 kronor för barn och 2 200 kronor för vuxna.

Jag ska inte sticka under stol med att det man tänker på först är den egna plånboken. Visst satt jag där och räknade, när jag läste tidningen, och väldigt dyrt blir det. Jag tyckte det var tufft redan förra året. Man måste ju köpa kort till sig själv också, så totalt hamnar vår kostnad på nästan 4 000 kronor och det är 1 200 dyrare bara för barnen.

I hennes familj finns två tolvåringar, en elvaåring, en tioåring, en åttaåring och en sexåring. Dessutom brukar hon köpa årskort till barnbarnen.

Man börjar ju fundera på om det är värt det. Hur många gånger går vi till ALV på en sommar? Ska man skita i det? Men min slutsats blir att det är värt det, även om det är fruktansvärt mycket pengar. Barnen har så kul och tolvåringarna kan vara där själva och ha en bra dag.

Hon kan köpa resonemanget från ALV:s ledning.

Tänker man ett varv till kan man förstå att de höjer. De satsar jättestort på en ny Bröderna Lejonhjärta-miljö, som kostar pengar. Och visst kan man tycka att det är orättvist om de som bor i Hultsfred ska betala mer men å andra sidan ligger ALV i vår kommun. Man kan vrida och vända på det hur mycket som helst.

Reaktioner från läsarna

Nyheten att Astrid Lindgrens Värld höjer priset för årskort för Vimmerbyborna väcker blandade reaktioner. Här några kommentarer från vår Facebooksida:

"Äntligen lika för alla!" Caroline Svensson, Målilla

"Man skulle kunna försvara rabatten med att den ersätter för trafikkaoset som uppstår varje morgon när Lundgatan korkas igen av turister på väg till ALV." Joachm Hofving, Vimmerby

"Tack vare de rabatterade årskorten tidigare år har jag kunnat gå med mina barnbarn till ALV. Det hade jag inte kunnat med dessa priser. Och utan rabatt blir det 1 600 kr per barn. Tillkommer ju även kostnad för föräldrarna. De familjer som har många barn blir det ju katastrof. Tänk en ensamstående mamma/pappa med försörjningsstöd." Eva Lundström, Vimmerby

"Lika för alla barn, 500:-, tumme upp" Anne Marie Johansson, Gullringen

"Vimmerbybor har åtminstone gratis boende under vistelse i parken" Ann-Kristin Karlsson

"Astrid sa att allt skulle vara gratis för barnen Jag var med från när det började. Hon protesterade även när dom började ta betalt för parkeringen på den tiden." Britt-Ingher Peterson, Vimmerby

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om