100-årig kringla

Kringlan Inge Söderholm håller är inte vilken kringla som helst. Hans farmor Emmy bakade den innan hon födde Inges pappa Erik. Några veckor senare var hon död. I dag skulle Erik Söderholm ha fyllt hundra år.

Inge Söderholm med kringlan som hans farmor Emmy bakade hösten 1911. Foto: Janne Strömsten

Inge Söderholm med kringlan som hans farmor Emmy bakade hösten 1911. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2011-11-26 05:06

Det finns mycket att förundras över kring den numera väldigt torra kringlan som förvaras i en gammal porslinsask hemma hos Inge och Gerdvor Söderholm i Vimmerby.
- Att den håller så bra fast den är så gammal är ju underligt, tycker Inge, och fingrar försiktigt på dyrgripen.
Inte minsta mögelprick antyder kringlans ålder och nog ger den bokstavligt talat bevis för de kokta kringlornas hållbarhet. Den är gyllenbrun och märkligt välbevarad.

Bakade
Ja, tänk vad en liten bit vetebröd kan betyda - och berätta.
Man kan föreställa sig Emmy Adolfina Söderholm hösten 1911. Kanske var hon trött. Mycket att stå i inför julen. Och där stod hon i sitt kök i Ydrehammar utanför Gullringen och bakade kokta kringlor till en bjudning. Höggravid. Jo, säkert var hon trött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om