100 deltog i årets MC-Rally: "Jäkligt kul att åka hoj"

100 ekipage deltog i årets MC-rally, som är lite av ett startskott för motorcykelsäsongen. "Vi är med varje år", säger Leona Andersson, en av förarna.

Vädret var perfekt för en tur på hojen.

Vädret var perfekt för en tur på hojen.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-05-20 18:00

Motorcykelrallyt i Vimmerby är en årlig tradition sedan 35 år tillbaka, då arrangerande föreningen Stonestreets MCC bildades. Start och mål är vid klubbstugan, den så kallade knuttekåken i Vimmerby, och årets runda på cirka åtta mil gick på slingrande småvägar förbi Locknevi och Frödinge.

Egentligen är ordet rally missvisande för det handlar inte om att köra fort – snarare tvärtom – ekipagen glider fram i behagligt tempo för att kunna njuta av omgivningarna och stanna längs vägen för fika och tävlingar.

Några av deltagarna var Rickard Astbrant, Leona Andersson, Mikael Rauch och Melissa Sandvik. De kom från Vimmerby och Vena för att köra lördagens rally. 

– Det ska bli jätteroligt att åka, vi brukar vara med på det här varje år som vi har möjlighet, säger Leona Andersson, precis före start.

Rallyt lockar förare från hela Kalmar län men även till viss del Östergötland och Jönköping. När dagen var summerad kunde föreningen konstatera att runt 100 förare deltog.

– Det är jäkligt roligt att åka hoj, en stor frihetskänsla. Det brukar bli runt 300 mil på en säsong nu för tiden. Förr körde jag mycket mer, på 1980-talet kunde det bli 1 500 mil, säger Sven-Åke Johansson i Stonestreets MCC.

Medlemmarna i föreningen blir allt äldre och intresset för motorcyklar bland yngre personer är ganska svalt.

– Visst finns det yngre som kör, men de är svåra att locka. Jag tror det är en kostnadsfråga, det är dyrt med körkort och dyrt med hojar, säger Sven-Åke Johansson. 

MC-förare från när och fjärran samlades i Vimmerby för att åka en gemensam runda.
MC-förare från när och fjärran samlades i Vimmerby för att åka en gemensam runda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!