Nog vet de flesta om att kunderna brukar bilda en lång kö längs med parkeringen utanför Erikshjälpen de dagar butiken har öppet. Men nu var klockan tio minuter innan öppning och det står bara ett tiotal personer vid entrén och kikar in genom fönstren, denna lördagsmorgon i juli. Skulle det inte bli något folk i dag? Jo då, undertecknad hinner inte mer än att gå ur bilen så har kön fyllts på. Nu är det plötsligt ett 30-tal personer i rad utanför.
Vad är det egentligen som gör Erikshjälpen, en vanlig secondhand handbutik som har öppet några få dagar i veckan, så populär?
– Det är kul att shoppa och samtidigt hjälpa folk, pengarna går ju till en bra sak. Sen är det roligt också när man inte vet vad man kommer hitta. Det är som en skattgömma att komma hit, säger Jessica Ingmarsson, en av kunderna som tålmodigt står och väntar denna lördag.
Peter Magnusson började som bytikschef för Erikshjälpen i Vimmerby tidigare i år. Han säger att det är färre besökare än vanligt, och blickar mot kön.
– En torsdag för ett par veckor sedan hade vi 108 personer som gick in i butiken på 60 sekunder. Men rekordet är över 200 på en minut, säger han.
Han tror att det är miljötänket som bidrar till secondhandbutikernas växande popularitet.
– Vimmerby har ju en kultur av att handla med gamla saker, bland annat har vi Loyds och Leif Larssons loppis.
På Erikshjälpen arbetar några få anställda och ett stort antal frivilliga. I entrén står butiksvärdinnan Gun-Marie Henriksson och hälsar välkommen.
– Jag är här varje öppetdag i princip. Jag pendlar från Gullringen så jag bidrar med både tid och pengar, säger hon med ett skratt.
– Men det är roligt. Man känner sig behövd och om jag har varit borta någon gång brukar kunderna komma fram och fråga var jag var de saknar mig.
Inne i butiken finns ett café som även det drivs av frivilliga krafter. Ingrid Andersson och Anita Eriksson hoppade på uppdraget av en slump och nu jobbar de som volontärer sedan drygt två år tillbaka.
– Det är så roligt, vi har aldrig ångrat att vi hoppade på det här. Man känner sig behövd och vi får känna glädje av att komma ut och träffa folk samtidigt som vi vet att vi gör nytta, säger Ingrid och Anita.
De har vana av att arbeta tillsammans efter flera år på brödavdelningen på Ica.
– Vi trivs att jobba ihop, utan henne hade jag inte gjort det, säger Ingrid Andersson nickar mot Anita Eriksson.
Även om butiken bara har öppet tre dagar i veckan så pågår arbetet i butiken veckans övriga dagar. Kläder och saker ska hämtas, rensas, sorteras och efter att det har godkänts ska grejerna ut i butiken till försäljning.
– Det är viktigt att det känns fräscht och rent, konstaterar Peter Magnusson.
Esmir Huskic arbetar med att ta emot saker som lämnas in vid gåvohanteringen. Han tar denna dag emot lampor och textilier som en privatperson lämnar in. Som tack lämnar han ut en fikakupong som kan nyttjas i butiken.
– Vi är beroende av att få in saker som folk vill skänka, så det blir vårt sätt att säga tack, säger butikschefen.
Denna dag är även Erikshjälpens grundare, pastor Lennart Nilsson på plats. Han berättar om hur han var med och startade den då lilla verksamheten 1994.
– Det var genom dåvarande Pingstkyrkan som vi startade en liten butik. Sedan dess har det vuxit ordentligt och i dag är det ett samarbete mellan Korskyrkan, Erikshjälpen och Vimmerby IF som ställer upp med volontärer. Vi skänker alltid pengar dit behovet är som störst för barn i världen, både utomlands och i Sverige. Just nu är det svältkatastrofen i framförallt Etiopien, Sudan och Kenya, säger Nilsson.
Han tror att Erikshjälpens koncept lockar människor som vill göra fynd.
– Man vet aldrig vad man kommer hitta i butiken. Och man kan fortfarande göra fynd, säger Lennart Nilsson, och berättar om en man som för länge sedan köpte en tavla för 25 kronor som sedan visade sig vara värd betydligt mer.
– Den var gjord av en känd konstnär och var värd cirka 80 000 kronor.
Han berättar också att just jakten på fynd har genererat i en hel del dispyter mellan kunderna genom åren.
– Jag har sett slagsmål, ja. Det har varit slagsmål om vem som ska komma först in i butiken och det har varit slagsmål om prylar, säger Lennart Nilsson.