110 miljoner satsas på gymnasiet

Gymnasiet i Vimmerby ska moderniseras och byggas till med 2 000 kvadratmeter. Prislappen ligger på 110 miljoner kronor. Höstterminen 2009 ska det stå klart - om barn- och ungdomsnämnden får som den vill.

Så här vill nämnden bygga om och till Vimmerby Gymnasium. Krister Torenfält och förvaltningschefen Sten-Olof Svensson visar ritningarna på byggnationen som kostar kommunen 110 miljoner. Foto: Jimmy Karlsson

Så här vill nämnden bygga om och till Vimmerby Gymnasium. Krister Torenfält och förvaltningschefen Sten-Olof Svensson visar ritningarna på byggnationen som kostar kommunen 110 miljoner. Foto: Jimmy Karlsson

Foto:

Vimmerby2007-05-24 07:55

- Vi förordar det här förslaget och vi vill att hela byggnationen görs på ett år, säger Krister Torenfält, c, sedan nämnden ställt sig enig bakom förslaget att bygga om- och till gymnasieskolan i Vimmerby för 110 miljoner kronor.
Det dåliga skicket på lokalerna och behovet på Vimmerby Gymnasium har varit länge varit uppmärksammat. Redan i början av 2000-talet presenterades olika planer på om- och tillbyggnad. Men bara delar av det blev förverkligat.
I fjol tog kommunen hjälp av två skolarkitekter som lämnat flera förslag. Men det är förslaget att bygga en ny huskropp längs med den befintliga B-byggnaden som både personal, skolledning och nu också barn- och ungdomsnämnden fastnat för.
- På det viset kan vi behålla den öppna och gröna innergården, den tycker vi är viktig, säger Sten-Olof Svensson, chef på förvaltningen.
Den nya delen blir i två plan med 1000 kvadratmeter i varje plan. Tanken är att det ska b,li ljusinsläpp från taket genom den övre delen till den nedre.
Samtidigt ska runt de resterande 5000 kvadratmeter i skolans B- och C-hus byggas om och renoveras. Baracklängan på baksidan av B-huset kommer att rivas när om- och tillbyggnaden är klar.
- Man kan säga att delar av gymnasiet, med hotell- och restaurang, fordon och el och även natur i A-huset är bra lokaler. Resten av skolan har det inte, och med det här visar vi att vi äntligen kan få ett modernt gymnasium i Vimmerby. en skola som är anpassad till de krav som elever, personal och undervisningsmetoderna ställer i dag, säger Krister Torenfält.
- Parallellt med byggnationen kommer vi också att jobba med att förändra.
Nämnden vill att hela byggnationen ska göras under ett år.
- Det är inte rimligt att begära att eleverna ska tvingas gå på en byggarbetsplats under två av sina tre gymnasieår. Därför är det bättre att vi löser lokalbehovet tillfälligt under ett år, så kan de komma till en moderna skola efter det året, säger Sten-Olof Svensson.
Kommunen har kollat av att det finns lokaler som går att använda tillfälligt under byggåret.
- Delar av skolan, som A-huset, verkstadsdelarna och hotell- och restaurang finns ju kvar, resten hyr vi tillfälligt.
Ambitionen är att byggnationen ska kunna börja nästa sommar och att hela projektet ska vara färdigt till höstterminen året därpå.
Priset för nybyggnationen och ombyggnationen och renoveringen är beräknat till 110 miljoner kronor.
- Det är väldigt mycket pengar, men ska kommunen ha en egen gymnasieskola måste vi göra något ordentligt, säger Krister Torenfält.
Tillspetsat kan man säga att upprustningen av gymnasiet handlar i grunden om gymnasiets vara eller inte vara.
- Ja, i varje fall om vi ska ha ett eget gymnasium som vi har inflytande över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om