Sedan våren 2015 arbetar Vimmerby kommun mera aktivt för minskat matsvinn, med bland annat mätningar som visar hur mycket mat som går i soporna.
– Vi blev inte överraskade när vi hamnade på 21 procent. Det här är något vi sedan dess ständigt har på agendan. Det är inte försvarbart vare sig miljömässigt eller ekonomiskt att mat som producerats och lagats ska kastas, säger kost- och lokalvårdschef Sofia Andersson.
Under 2018 var dagssvinnet i snitt 120 kilo, från tallrik slängs 20 gram per matgäst.
– Vi har duktig personal med stor yrkesstolthet. I dag är 80–85 procent lagat från grunden och en stor andel av råvarorna är lokalproducerad. Tänk om snickaren skulle tvingas riva ner och kassera en del av det han byggt varje dag, säger Ola Gunnarsson.
Dagligen serveras frukost, mellanmål, lunch och kvällsmat inom förskola, skola och omsorg. Därtill kommer matdistributionen. Störst är svinnet på skolluncherna och det är där insatserna koncentrerats. Medan svinnet på småskolorna är litet är utmaningen större på de stora skolorna Astrid Lindgrens skola, Vimarskolan och gymnasiet, där eleverna är gamla nog att välja om de ska äta i skolrestaurangen eller ta en pizza eller fika på stan.
– En svårighet är att veta hur många elever som faktiskt kommer och äter. På Vimarskolan kan det vara 800 elever ibland, 650 elever en annan dag, säger områdeschef Conny Linder.
Information till föräldrar med barn i förskolan, nya gymnasieelever och regelbundna möten med matråd för att få feedback från skolorna är några verktyg.
– I grunden är det en stor fråga. Vilken mat man är van vid, vilken syn man har på måltiden. Den som aldrig ätit rödkål hemma tycker kanske det känns lite avigt. Man kan fråga sig om barnen ska lära sig gilla broccoli hemma eller i skolan, säger Ola Gunnarsson.
Mera medvetet svinnarbete har gett resultat och som lägst var svinnet 13 procent, våren 2017.
– Vi jobbade hårt internt och tillsatte bland annat arbetsgruppen Svinngott, som enbart har fokus på svinnet. Det finns en hel del vi kan göra, bland annat har vi slipat recepten och kör en åttaveckorsmeny. Genom att vara mer noggranna med hur mycket mat vi tar fram på buffén minskar mängden mat som måste kastas bara för att den varit värmd.
Målet är alltså att minska svinnet från nuvarande 17 procent med 15 procent till december 2019.