13 placeringar upp i företagsranking

Vimmerby kommun gör en mindre klättring i Svenskt Näringslivs stora företagsranking. Kommunen går från plats 179 ifjol till 166 i år. Det ger en fjärdeplats i länet. - Att vi är fyra i länet tycker jag är jättepositivt, säger näringslivschefen Patrik Kinnbom.

Vimmerby2014-05-07 07:29


Vimmerby får sin näst bästa placering under de fem senaste åren. Enda gången man nått en högre ranking under den perioden är 2011 då en 139:e plats noterades.
Undersökningen baseras på 18 olika faktorer som viktas olika. Tolv av dem kommer från enkätsvar från företagare och sex från statistik. I Vimmerby har 90 företagare svarat på enkäten där man sätter betyg mellan 1-6.
- Det här är en jätteintressant ranking som vi använder oss av för att förbättra oss. Den ger möjlighet till ytterligare utveckling, säger Kinnbom som inte är nöjd med Vimmerbys placering:
- Nöjda tycker jag inte att vi ska vara. Jag ser gärna att vi kommer bland de 25 procent bästa framöver samtidigt som man ska komma ihåg att alla kommuner jobbar med det här. Det krävs mycket för att klättra.

Media rankas högst
Generellt får Vimmerby sämre placeringar i enkätsvaren än i statistiken. Sämst hamnar man på punkten tele- och it-nät med plats 254 i landet. Därefter följer infrastrukturen (229) och kommunens tjänstemäns attityder till företagande (229).
- Det görs jättestora satsningar på fiber och mobilnätet och vi jobbar även hårt med att trycka på Trafikverket för bättre infrastruktur. Där hoppas vi att Tillväxtverkets satsning på Vimmerby som turistmål ska hjälpa oss.
- Men att tjänstemännens attityder hamnar så lågt är inte roligt. Företagarna kanske tycker att deras ärenden tar för lång tid. Kompetensen finns i stadshuset, men vi måste jobba mer med det och satsningen på företagslots är en del för att få en mer professionell hantering av ärenden.
Högst ranking får medias attityd till företagande med en 130:e plats. Kommunpolitikernas attityd är det område som ökar mest och hamnar på plats 144:a jämfört med 200 ifjol.
- Företagande är en väldigt viktig fråga för politikerna och vi tittar på hur kommunstyrelsen ska kunna göra fler besök hos företagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om