Det är 30 elever färre än föregående läsår, då 196 elever började förskoleklassen.
– Vi håller oss på ungefär samma antal elever, sen kan man ibland se att vissa skolor har fler. Vi vet att förskoleklassen på Vimarskolan är ganska stor i år, säger Pia Ehrnlund Bengtsson, som är verksamhetschef för grundskolan, särskola och elevhälsan.
På Vimarskolan där allra flest elever har börjat i förskoleklass är det 68 barn. Enligt siffrorna vi fått från barn- och utbildningsförvaltningen har en elev börjat i förskoleklass på Brännebro skola, men när vi pratar med Hetem Begu, rektor, så berättar han att den eleven istället börjat på Södra Vis skola. Det innebär att Brännebro är enda skolan i kommunen som i år inte har någon förskoleklass.
Hur jobbar man på skolorna för att se till att det blir bra oavsett om det är en väldigt liten klass eller en större klass?
– Utifrån varje skolas förutsättning skulle jag vilja säga. På en stor skola som Vimarskolan så gör man fler grupper, och på en liten skola så kanske man slår ihop så att man har en F-1 och så har man olika aktiviteter och undervisar på olika sätt. Det beror helt enkelt på varje skolas organisation, säger Ehrnlund Bengtsson.
Känslan inför det nya läsåret har varit positiv och förväntansfull menar verksamhetschefen.
– Närundervisning är något som vi alla ser fram emot, samtidigt som vi vet att vi måste ordna undervisningen utifrån pandemin.
På politisk nivå följer man kontinuerligt hur det ser ut med barn på de olika skolorna i kommunen.
– Det är viktigt att titta på det över längre tidperioder. När vi hade den stora nedläggsdebatten för fem–sex år sen var det Djursdala och Tuna som låg sämst till med antal barn, i dag ser bilden annorlunda ut, så det går inte att dra några slutsatser kring enskilda år, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).
Han säger samtidigt att det finns en nedre gräns för hur få barn det kan vara på en skola.
– Jag kan inte säga något exakt antal för en sån gräns, men det viktigaste är att skolan fungerar och barnen får en bra undervisning, och om föräldrar börjar ifrågasätta barnens utbildning då är vi vid en sån gräns, säger han.
Ser du någon skola som är i den riskzonen?
– Nej, vi har inte diskuterat någon sån risk. Det problem vi har att jobba med är svårigheten att hitta behöriga lärare till småskolorna.