20-års jubileum för ALV-fantasten Karin

Karin Tisell är trogen sitt Astrid Lindgrens Värld. I två decennier har hon åkt 20 mil enkel resa för att få spendera några dagar i sitt paradis.

Till varje år specialsys en ny kostym av en jobbarkompis till Karins mamma och Karin minns den allra första: "Det var en blå Ida-dräkt", säger hon.

"Ja men sen fick du väl se att det fanns en röd också och då ville du ha en sån med", säger Nils och det märks på Karins skratt att det är en sammansvetsad duo jag har framför mig.

Till varje år specialsys en ny kostym av en jobbarkompis till Karins mamma och Karin minns den allra första: "Det var en blå Ida-dräkt", säger hon. "Ja men sen fick du väl se att det fanns en röd också och då ville du ha en sån med", säger Nils och det märks på Karins skratt att det är en sammansvetsad duo jag har framför mig.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-06-27 10:00

När vi möts sitter Karin Tisell med sin pappa Nils Mikaelsson på gräset i björkdungen vid Lilla scenen. De har precis tagit en paus i dagsschemat för att äta lunch och Karin svalkar sig med en sockerdricka i värmen.

– Nu har vi kört tre shower och efter lunch blir det två till, om vi orkar, säger Nils och får medhåll av Karin.

– Det är jättevarmt, säger hon.

Karin är en riktigt inbiten ALV-fantast som varje år i 20 års tid besökt Astrid Lindgrens Värld med pappa Nils. Från början var de ett större sällskap och bodde på campingen men under årens lopp har intresset bland de övriga svalnat medan Karins har stärkts.

– Till slut tröttnade vi på att bo i stuga så sen har vi bott på Stadshotellet. Men i år har vi hyrt en stuga utanför Vimmerby för lillebror ska gifta sig i juli så vi måste hålla oss friska och Karin är riskgrupp även om hon är vaccinerad sedan länge, säger Nils Mikaelsson.

Hur har ni firat årets jubileum?

– Det blev pizza och bad igår kväll men annars gör vi som vanligt, berättar Nils.

Film är Karins stora intresse och något hon kan titta på hela dagarna – men det är inte vilka filmer som helst.

– Jag har filmat från varje år i parken och förr gjorde vi vhs-band men nu mera är allt digitalt, säger Nils.

Året runt återupplever Karin minnena från sitt favoritställe och mötena med alla karaktärer i parken. Hon minns särskilt när hon fick sitt rövarnamn i Mattisborgen.

– När hon blev döpt i borgen blev rövarna osäkra på om hur de skulle göra med Karin men då sa jag "häv i na", skrattar Nils.

Stentrappa blev mitt namn.

Bästa minnet är helt klart årets upplevelse.

– Vi har sett parkens utveckling och expandering under åren. Men den nya Pippi-miljön och hur stort de har byggt ut där, det är häftigt, säger pappa Nils.

– Men när de sköt med kanonerna blev vi rädda, säger Karin.

– Ja det var vi inte beredda på, skrattar Nils.

Årets kostym är Jonatan Lejonhjärta – en av få hon inte redan hade– och snart har Karin dräkter till samtliga karaktärer.

– Karlsson saknas också, berättar hon.

Ibland har det till och med varit en kostym per dag och inspirationen har växt fram med besöken.

– Karin hade ingen dräkt de första åren men blev inspirerad av alla figurer här. 

Mycket har blivit bättre med åren – inte bara parken utan också kostymerna.

– Favoriten är årets Jonatan-kostym, säger Karin och tar på sig sin cape.

När Karin var sjökapten kände poliserna Kling och Klang igen henne redan vid entrén.
"'Här kommer Karin' sa Klang när hon kom i sin sjörörvarkostym", säger Nils.

"Det är roligt att bli igenkänd", fyller Karin i.
När Karin var sjökapten kände poliserna Kling och Klang igen henne redan vid entrén. "'Här kommer Karin' sa Klang när hon kom i sin sjörörvarkostym", säger Nils. "Det är roligt att bli igenkänd", fyller Karin i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!