20 centimeter snö väntas i Mellansverige – SMHI varnar

Det väntas stora snömängder i början av höstlovsveckan. Uppemot 20 centimeter snö kan falla på sina håll i mellersta Sverige. SMHI har utfärdat en gul varning för snö. Även i VImmerby kommun kan det falla snö under söndagskvällen.

SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall. Arkivbild.

SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Vimmerby2023-10-29 15:18

Ett regnväder letar sig just nu upp i Götaland och när det i natt når Svealand kommer det att övergå i blötsnö och snö. Uppemot tio centimeter kan falla på sina ställen, vilket gjort att SMHI utfärdat en gul varning för snöfall.

– De största mängderna kommer kanske falla över Värmland och Örebro län, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Gällande Hultsfred och Vimmerby kommuner verkar den största snörisken gälla för söndagskvällen, vid 20-tiden. Då finns det flingor i SMHI:s prognos gällande flera orter norr om Vimmerby, bland annat Gullringen.

Temperaturen ska ligga strax över nollan, men kännas som flera minusgrader.

Under måndagen kommer mildare luft att pressas på och snön återgår till regn. Det gäller även Hultsfreds och Vimmerby kommuner, som har 6-8 grader och mycket regn i tiodygnsprognosen.

På måndag kväll kommer samma snöfallsområde förstärkas och röra sig norrut, till västra och mellersta Svealand samt Gävleborgs län. Även här har SMHI utfärdat en gul varning för snöfall.

– Där handlar det om större mängder snö, mellan en och två decimeter. Lokalt kan det kanske till och med vara ännu mer.

Enligt Linnea Rehn Wittskog sticker den senaste väderprognosen ut från de tidigare vad gäller snömängder. Tidigare prognoser har visat på lägre snömängder.

– Men eftersom det är tidigt på säsongen och folk kanske inte har vinterdäck så vill vi verkligen lyfta varningen och risken.

Snön kommer till en början att ligga kvar och det kan även fortsätta snöa under onsdagen.

– Men framåt helgen ser det ut som att mildare luft drar upp över landet och då blir det regn och då finns risk att snön som fallit kan smälta bort, säger Linnea Rehn Wittskog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!