20 miljoner mer till socialen

Kommunen ökar socialnämndens budget med 20 miljoner kronor de kommande två åren. Samtidigt får barn- och utbildningsnämnden drygt fem miljoner mindre till sina verksamheter.

"Budgeten har stark social slagsida" sägger kommunstyrelsens ordförande om förslaget till budgetramar för 2014-15 som innebär att 20 miljoner kronor tillförs socialnämnden.

"Budgeten har stark social slagsida" sägger kommunstyrelsens ordförande om förslaget till budgetramar för 2014-15 som innebär att 20 miljoner kronor tillförs socialnämnden.

Foto:

Vimmerby2013-06-07 04:05


- Budgeten för 2014-15 har en stark social slagsida. Jag ser inte att vi kan göra på något annat sätt. Socialen har haft en för liten budget, säger Micael Glennfalk, M, i en kommentar till de budgetramar kommunstyrelsen nu går vidare med till kommunfullmäktige.
Förslaget ger ett överskott på 15,2 miljoner kronor per år för de båda budgetåren. Det är precis över gränsen för balanskravet.
För att klara det har den buffert på tio miljoner kronor som var tänkt som en garanti för det nya resursfördelningssystemet tagits bort.

Tar en risk
- Det innebär att vi lever med en risk. Blir det fler elever skolan samtidigt och fler äldre samtidigt blir det problem. men som läget är i ekonomin har vi inte råd i dag med en buffert och vi är i en fas där antalet elever i framför allt gymnasiet minskar, säger Micael Glennfalk.
Resursfördelningssystemet ger mer pengar än tidigare till socialnämnden för äldreomsorg och LSS-omsorg. Samtidigt blir det mindre pengar till barn- och utbildningsnämnden.
- Vi tycker inte att vi klämmer åt skolan. Nämnden har gjort överskott i flera år, och bör kunna klara en liten minskning.
Totalt har barn- och utbildningsnämnden en ram på 273 miljoner kronor de kommande åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om