2000 blixtar störde nattsömnen

Hade du svårt att sova i morse? Fullt begripligt med tanke på att det i det kraftiga oväder som drabbade våra trakter noterades närmare 2 000 blixtar.

Uppemot 2 000 blixtar noterades i det oväder som blekte himlen över Vimmerby tidigt på fredagsmorgonen.

Uppemot 2 000 blixtar noterades i det oväder som blekte himlen över Vimmerby tidigt på fredagsmorgonen.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2018-08-10 19:12

Det var nog få personer i Vimmerby kommun som inte väcktes av det kraftiga oväder som passerade runt fyratiden på fredagsmorgonen.

Det aktiva frontsystem som kom in över Skåne i går kväll drog vidare åt nordost och gav sig i allra högst grad till känna i trakterna av norra Kalmar län.

– Totalt i länet noterade vi mellan 1 500 och 2 000 blixtar under tiden ovädret drog förbi, berättar Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Många personer har reagerat på skådespelet i skyn, då det i det närmaste liknade dagsljus när den stora mängden blixtar blekte upp himlen.

– De flesta urladdningarna är inom ett moln eller från moln till moln och det lyser upp himlen ordentligt. De ses också på långt håll och det är därför ljuset i dessa fall är mer påtagligt än ljudet, berättar Marcus Sjöstedt.

För räddningstjänsten i Vimmerby dröjde det inte många minuter in i ovädret innan man fick dra ut.

– Vi hade två automatlarm runt halv fem på morgonen, båda utlösta av åskan, men det var lugnt när vi kom fram, berättar Magnus Svahn, räddningschef i jour.

– Det vi fruktar mest nu är åsknedslag som har gått ner i skogen. Det kan ta flera dagar innan det tar sig ordentligt om det har gått ner djupt i marken och ligger där och pyr. Och så med den här vinden också, säger Magnus Svahn.

Har ni höjd beredskap vid sådana här tillfällen?

– Vi har vår grundbemanning, men har uppmanat den personal som är ledig och på hemmaplan att det är bra om de åker på larm om de kan, berättar Magnus Svahn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om