– Vi kan inte bygga som på 1600-talet när det är 2018. Men det som byggs i ska passa in och det tycker vi att det gör, säger Sara Dolk.
Flera gånger under hösten har planerna på ett "höghus" på gamla Sibyllatomten" i centrum kritiserats. Inte minst av bevara Vimmerby och dess ordförande Mikael Sandström.
– Vimmerbys attraktionskraft ligger inte i höghus, utan i småskalig träbebyggelse, sade Mikael Sandström till Vimmerby Tidning för ett par veckor sedan i ett utspel mot detaljplanen som tillåter en byggnadshöjd på 21 meter.
Sara Dolk tycker att ett hus med den höjden gör sig väl på platsen och berättar om tankarna bakom planen.
– Det är framför allt husen på grusåsen på Storgatan och kyrkans dominans i stadsbilden som lyfts fram i riksintresset för kulturmiljö som stadskärnan i Vimmerby omfattas av. Ju längre bort från det man kommer ju mer avtar skyddet, säger hon.
LÄS ÄVEN:"Höghus passar inte i Vimmerby"
Hon pekar också på modern bebyggelse med skillnader på 100 år.
– Stadshotellet räknas som modern bebyggelse, ännu mer modern bebyggelse är Lindex- och Coopfastigheterna och när man står på Kiosken, som den aktuella tomten heter, blir de moderna byggnaderna en barriär mot stadskärnan och Storgatan. En småskalig bebyggelse skulle helt ätas upp av de omgivande fastigheterna och vi tycker att tomten redan är avskuren från det gamla Vimmerby. Därför tycker vi det är rätt att tillåta en byggnadshöjd som blir i nivå med stadshotellet. Det nya huset kommer inte att synas mer än stadshotellet i stadskärnan och det blir lågt i förhållande till kyrktornet, säger hon.
Sara Dolk tycker också det nya bostadskvarteret Stören på Rönnbärsgatan passar in i Vimmerby - trots liggande panel. Något som Bevara Vimmerby också kritiserat.
– Vi har tillsammans med arkitekten tagit bort en del saker på husen som vi menar inte passar i Vimmerbys enkla bebyggelse. Det är 2018 och byggnaderna ska präglas av sin tid precis som hus från 1600-talet präglas av det. Inte ens när Eksjö bygger nytt efter den stora branden gör man det i samma stil som det gamla, men det ska passa in.
Den 11 december har Bevara Vimmerby ett fördrag med arkitekten Kjell Forshed, belönad för småstadslösningar och småskalighet. Mikael Sandström hoppas beslutfattarna tar tillfället i akt och närvarar.
– Vi får se i inbjudan vad det handlar om och om det kan tillföra något, säger Sara Dolk.