21-åring frias från "kidnappning" – straffet mer än halveras

Den man i 20-årsåldern som dömdes tidigare i våras för människorov och grov misshandel får sitt straff kraftigt sänkt av hovrätten. Domstolen gör en helt annan bedömning än tingsrätten av brotten.

Göta hovrätt i Jönköping sänker straffet för den 21-åring som tidigare dömts för bland annat människorov och grov misshandel.

Göta hovrätt i Jönköping sänker straffet för den 21-åring som tidigare dömts för bland annat människorov och grov misshandel.

Foto: Tommy Hvitfeldt

Vimmerby2024-05-26 15:00

Det var i mitten av december som polis hittade en blåslagen ung man vid en busshållplats i Västervik.

Det visade sig att han några dagar tidigare hade lurats ut i ett skogsparti nära Gnagaredalen av några vänner och misshandlats. Motivet ska ha varit konflikter till följd av drogaffärer.

Vid rättegången dömdes tre personer för en rad brott i samband med händelsen. Nu sänks straffet för den 21-åring som sågs som den drivande i gänget.

I tingsrätten dömdes han för människorov. Offret ska ha blivit bortfört och hållits fången under misshandeln. Hovrätten tar fasta på att alla inblandade sade att de var vänner innan händelsen. Man bedömer att offret satte sig bilen som skulle ta dem till skogspartiet frivilligt. Man åkte tillsammans ut i skogen för ett ärende som handlade om droger.

Offret sade i rätten att han hade en känsla av att han inte hade några val, men rätten konstaterar att det inte framkommit några uttalade hot. Därför avfärdar hovrätten att det skulle vara människorov.

Man mildrar även domen om grov misshandel. Hovrätten håller med om att en misshandel skett. Offret fick bland annat en näsfraktur. Trots det gör man bedömningen att våldet inte når upp till nivån grov misshandel.

Fängelsestraffet sänks från två år och nio månader till ett år och tre månader för huvudmannen. Skadeståndet som huvudmannen och ytterligare en dömd ska betala till offret sänks från 131 200 kronor till 32 800 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!