21-åringen med rötterna i Vimmerby spelar sin första SM-final

Innebandyn är den största anledningen till att hon finns till. Idag spelar Amanda Hill en nyckelroll som målvakt när KAIS Mora tar sig an Pixbo i SM-finalen på Tele 2 Arena. - Det ska bli så häftigt, säger 21-åringen som bodde de första fem åren av sitt liv i Vimmerby.

PÅ GULDJAKT. Förra säsongen, när KAIS Mora vann SM-guld, fick Amanda Hill följa finalen från sidan på grund av sjukdom. I dag har hon en nyckeroll när Mora möter Pixbo på Tele 2 Arena i Stockholm. Foto: Magnus Strömsten

PÅ GULDJAKT. Förra säsongen, när KAIS Mora vann SM-guld, fick Amanda Hill följa finalen från sidan på grund av sjukdom. I dag har hon en nyckeroll när Mora möter Pixbo på Tele 2 Arena i Stockholm. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Vimmerby2016-04-15 18:34


I början på 1990-talet värvades Mikael Hill från Skillingaryd till Vimmerby IBK. Då var han skyttekung från de lägre divisionerna, men sadlade sedermera om och blev tränare. I VIBK:s damlag fanns på den tiden en målfarlig forward i form av Mia Nilsson. De båda blev sedermera ett par och vid juletid 1994 kom dottern Amanda.

Efter att Mikael Hill gjort en säsong som tränare för VIBK i elitserien säsongen 1997-1998 flyttade så småningom familjen till Jönköpingstrakten. Där började Amanda spela innebandy i Jönköpings IK. Trots att föräldrarna spelat forward hamnade Amanda i målet.

- Att så mycket kretsat kring innebandy i familjen har aldrig varit något problem för mig. Tvärtom så har jag haft väldigt god stöttning av att ha en familj med så stort intresse. Jag fastnade tidigt för positionen som målvakt. När jag var mindre vägrade jag i princip att ta av mig hjälmen ibland, säger Amanda Hill som slog igenom tidigt och gjorde debut i JIK:s A-lag i division ett redan som 14-åring.

- Sedan bestämde jag mig för att söka till innebandygymnasiet. Att det låg 100 mil bort i Umeå var inget hinder. När jag väl kommit in så bet jag ihop och satsade hårt. Det var en tuff tid, men utvecklande både som människa och spelare att få ta så mycket ansvar så tidigt i livet, berättar Amanda Hill.

Dalarna nästa
Efter studenten flyttade Amanda söderut för spel i Falun i högsta ligan.

- Jag tog plats där och vi gick till slutspel, men åkte ut direkt. Efter den säsongen lämnade tolv spelare Falun så jag kände att det var läge att flytta. Valet föll på KAIS Mora som var ett etablerat topplag med SM-finaler på meritlistan.

Upptakten på säsongen 2014/2015 blev bra för Amanda. Hon fick speltid och stod åtta matcher. Under bortamatchen mot Endre uppstod dock ett allvarligt problem.

- Jag fick problem att andas och det högg i hjärtat. På sjukhuset trodde de att jag drabbats av astma, men medicineringen mot det hjälpte inte. Så småningom kom man fram till att det var blodproppar i lungorna som var problemet, säger Amanda som missade resten av säsongen och bland annat vi fick stå vid sidan om och se KAIS Mora ta hem SM-guldet 2015.

- Då var jag avundssjuk på de andra i laget och det har sporrat mig i min kamp för att komma tillbaka att få chansen att spela en final.

Bäst i Europa
Redan i augusti 2015 var Amanda återställd från sjukdomen och redo att ta upp kampen om målvaktsplatsen.

- Jag blev friskförklarad och kunde börja träna så pass att jag fick stå seriepremiären. Jag saknade en del konditionsmässigt då, men rent spelmässigt kändes det bra, säger Amanda som fick uppleva hur det är att ta hem en stor titel då Mora vann Champions Cup som avgjordes i Tjeckien i oktober och därmed blev bästa klubblag i Europa.

Under seriespelet den här säsongen har Amanda Hill spelat kontinuerligt och bidragit till att Mora kom trea i serien.

- I slutspelet ställdes vi mot Täby i kvartsfinalen och det gick inte så lätt som vi hade trott. Vi hade problem borta mot dem då de spelar i en hall med parkettgolv vilket jag har extra svårt för som målvakt. Vi lyckades dock vinna femte och avgörande matchen med 3-2. Styrkta av det slog vi ut IKSU med 3-1 i matcher, berättar Amanda som fick agera lite av hjälte under den avgörande straffläggningen i den sista matchen.

Gillar straffar
- Jag gillar straffar eftersom jag inte blir nervös så lätt och har förmågan att vänta ut den andra spelarens drag.

En egenskap som Amanda kan få användning av i finalen där seriesegrande Pixbo står för motståndet.

- Det blir alltid tuffa matcher mot dem. Den här säsongen vann vi mot dem hemma efter sudden. Däremot föll vi i bortamatchen, men den förlusten skyller jag på att hela laget hade jobbat som funktionärer på Vasaloppet. Det var ingen optimal uppladdning.

Hur det än går i Tele 2 Arena idag så har Amanda en ny höjdpunkt i karriären att se fram emot. Nästa helg är hon uttagen i landslaget som ska möta Schweiz, Finland och Tjeckien i Euro Floorball Tour i Sandviken.

- Jag har spelat i U19-landslaget tidigare, men det här känns riktigt stort. Förhoppningsvis får jag stå minst en match, säger Amanda som inte har tagit något beslut om nästa steg i karriären.

- Mitt kontrakt med Mora går ut nu, men vi har sagt att vi ska ta den diskussionen lite senare, säger Amanda som med sin meritlista borde vara ett hett namn på marknaden. Särskilt om hon kan lägga till ett SM-guld på meritlistan efter helgens final.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om