Hur summerar man 22 år med Astrid Lindgren som arbetsuppgift? Ja, inte är det gjort med två ord, konstaterar Nils Magnus Angantyr, som igår, fredag, gjorde sitt sista arbetspass på Astrid Lindgrens Näs.
Astrid-karriären började med två decennier som marknadschef i Astrid Lindgrens Värld. I januari 2015 gick han i pension, men särskilt långvarig blev inte den pausen. När dåvarande vd:n på Astrid Lindgrens Näs Kjell Åke Hansson gick till nytt jobb på Sveriges Radio i Göteborg samtidigt som marknadschef Cilla Nergårdh fick en ny tjänst som marknads- och pr-ansvarig på Saltkråkan AB klev Nils Magnus Angantyr in som ställföreträdande vd i maj 2015.
Nu har kommunen sålt företaget till Astrid Lindgrens Värld och det väntar skifte på chefssidan. ALV söker en ny verksamhetschef till Näs.
– Det har varit kul att mer eller mindre alltid jobba i medvind och se hur Vimmerby utvecklats som stad och som turiststad. Det är en enorm skillnad. Och utan att slå sig för brösten måste jag nog säga att ALV och numera också Astrid Lindgrens Näs, är en stark motor i den positiva utvecklingen, som gagnat så många.
Vad är du mest stolt över och vad är det viktigaste som hänt under de här åren?
– En sak som är viktig för oss är attitydförändringen bland Vimmerbys befolkning. Det känns som om alltfler förstått att Astrid Lindgrens Näs är ett besöksmål att räkna med, och att också vi påverkar besöksströmmen. Så är det fantastiskt att ha fått vara med och förändra ägarförhållandena, som ger Näs och därmed också Vimmerby så mycket större möjligheter att utvecklas.
På sätt och vis har han varit med om att se turismen födas i Vimmerby.
– Jag glömmer aldrig hur dåvarande turistchefen Hans Flintzberg i princip drev turistbyrån i sin egen lägenhet, med en väldigt blygsam budget. Idag är besöksnäringen något vi förknippas med och växer av. Alla aktörer är på och med och drar åt samma håll. Också där har det skett en förändring.
Men det finns områden där han tycker att det finns mer att göra.
– Handeln skulle kunna anpassas mer till att vi är en semesterstad där många vill shoppa efter klockan 18. En eller två timmar extra under tre veckor i juli räcker inte riktigt. Jag tycker också Vimmerby kommun skulle skapa förutsättningar för att ta ut svängarna lite mer och att Vimmerby centrum blir den salong det skulle kunna vara med bilfritt torg och fler uteserveringar. Kommunen skulle också tillsammans med fastighetsägarna kunna göra Storgatan till en riktig juvel med utsmyckningar.
1995 var ett bra år att komma som marknadschef i Astrid Lindgrens Värld.
– Vi firade Pippi 50 år och slog alla rekord med 250 000 besökare. Det gavs också tillfälle att träffa Astrid, och det kändes ju som en ynnest. Men vi var bara fyra helårsanställda på den tiden och som marknadschef hade man många ansvarsområden. Både försäljning och teateravdelningen låg på mitt bord.
I utvecklingen av parken ser han en viktig milstolpe för 20 år sedan.
– Det var ett genombrott den dagen vi fick lov av styrelsen för Astrid Lindgrens Värld att bygga de första stugorna till sommaren 1997. Det visade hur boende är ett nödvändigt komplement till besöksmålet.
Du säger att det skett en attitydförändring vad gäller Näs när kom den och vad var det som förändrades?
– Det är en kombination av faktorer, tror jag. När besökstalen ökade och vi blev mer självgående och mindre beroende av bidrag från kommunen nådde vi ut på ett annat sätt. Utvecklingen av trädgårdarna och den ständigt ökande försäljningen av årskort har gjort att fler Vimmerbybor kommer flera gånger per år, och de uppskattar det de ser.
Det är inte bara besökarna som uppskattar det de ser. Fortfarande slås han av att det är som att kliva in i en oas, varje dag han kommer till jobbet.
– Det är väldigt speciellt, bara att känna hur de olika årstiderna doftar. Det behöver inte vara olika årstider, förresten. Det räcker med att gå runt huset så byter man doftupplevelse minst tre gånger. Jag kommer att sakna den här miljön, arbetsplatsen och framförallt de fantastiska kollegorna.
Att Astrid Lindgrens Näs kommer att fortsätta växa som komplement till ALV är han övertygad om.
– Det här är bara början. Redan idag har vi en besökstid på 3,5 timme i snitt och vi har nått nya målgrupper. Barnfamiljer ökar mycket, de senaste åren 50 procent per år i runda slängar.
Vad kommer de nya ägarna att betyda för framtiden hur ser Näs ut om 10 år?
– Det ger oss stora chanser att utvecklas på olika sätt inom temat Astrid Lindgren. Det kommer finnas fler möjligheter att bedriva pedagogisk verksamhet, som fortfarande bara är i sin linda. Den kulturella och litterära verksamheten kommer att drivas på ett bra sätt utan att ge avkall på det vi erbjuder under sommaren. Jag tror på fler utställningar, fortsatt utveckling av trädgårdarna och säkert fler temporära och bestående konstverk. Näs kommer att finnas på den kulturella kartan på ett stabilt sätt.
Och du, vad gör du nu?
– Det ska bli jätteskönt att slippa pendla och få mera tid med familjen i Skåne. Jag kommer att bli mer delaktig i hästverksamheten min fru driver och ställer mina tjänster till förfogande. För att lägga mig på sofflocket är inte min avsikt.
– Vimmerby släpper jag inte, det har en stor plats i hjärtat, vi har många vänner här och jag är faktiskt född i Hultsfred, även om jag bara bodde där mina första två månader.