24 miljoner skärs bort

Teknik- och servicenämnden ska minska sin ram med tio miljoner kronor. Barn- och utbildningsnämnden får sex miljoner mindre. Omsorgsnämnden kommer undan med en nedskärning på fyra miljoner.
Totalt skär kommunen bort 24 miljoner kronor i budgeten som gäller för både 2012 och 2013.

Vimmerby2011-06-14 06:14

- Vi klarar inte riktigt målet att minska med 28 miljoner, men samtidigt ökar skatteintäkterna mer än väntat, vi når ett överskott på 40-45 miljoner redan 2012, säger kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk, M, om den första rambudget som tagits fram under hans ledning.
- Målet har varit att hitta systemfel och luft i verksamheten och här tycker jag att nämndsordförandena och förvaltningarna gjort ett enastående jobb, säger han.

Alternativ drift
Mest ska teknik- och servicenämnden minska kostnaderna. Tio miljoner ska skäras bort. Mycket är tänkt att tas hem genom rationaliseringar och alternativa driftsformer. Gata-park är ett exempel nämnden redovisat. Lokalvårdsorganisationen är en annan.
Nämnden räknar också med att vinna flera miljoner på en mer stram och samlad organisation för inköp och upphandling, plus att inte återbesätta en del tjänster vid pensionering. Hur nedskärningarna ska verkställas avgör nämnden i detaljbudgeten som beslutas senare i höst.
- Vi har fått ett antal alternativ presenterade, och utifrån det lägger vi ramarna, sedan är det nämnderna som avgör vilka besparingar de vill verkställa, säger Micael Glennfalk.

Tjänster bort i skolan
Barn- och utbildningsnämnden har att minska kostnaderna med sex miljoner. Här kan det bli färre tjänster i förskoleteamet som täcker upp vid frånvaro för den ordinarie personalen, lärartätheten kan minskas i grundskolan, samma sak på gymnasiet i takt med mindre elevkullar. Där försvinner också en tjänst i skolledningen från och med i höst.
Här finns också den största skillnaden mellan den socialdemokratiska oppositionen och alliansen. Oppositionen anser att det räcker om barn- och utbildningsnämnden minskar ramen med 700 000 kronor. Alliansen vann emellertid voteringen med 5-4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om