Surströmmingspremiären infaller enligt tradition tredje torsdagen i augusti, i år den 19:e. Många ryser vid tanken på den lite speciella maträtten men Vimmerbybon Jonna Gottling, som är 25 år gammal, har ätit surströmming sedan hon föddes.
– Mamma är från Skellefteå och det var helt enkelt hon som lärde mig, säger hon och fortsätter:
– Jag har alltid tyckt om det men från början var det svårt att äta. Man gör en klämma och det är svårt för ett barn så från början åt jag fisken som den var eftersom jag ville lära mig.
Surströmming är fermenterad fisk som konserveras genom jäsning i saltlake.
– Sill ligger väl närmst men surströmming är väldigt salt och starkt i smaken i jämförelse, säger Jonna Gottling.
Hur brukar du äta din surströmming?
– Det är lite som tacos, alla familjer har sitt eget sätt. Vi äter på hårt tunnbröd med smör och potatis. Filéerna rensar man själv och sedan har man gräddfil, lök, tomat och dill på.
Fram till 1998 var premiärdatumet lagstadgat men i dag finns ingen sådan lag och Jonna Gottlings familj brukar starta innan premiären. Hon berättar att fisken främst är populär bland äldre generationer men att hon fått flera av sina kompisar att prova och tycka om den.
– Om man gillar sill och är öppen för att prova nya saker brukar det gå. Jag uppmanar verkligen folk att testa, men att göra det på rätt sätt. Man ser många klipp där folk äter den rakt ur burken och då förstår jag att man inte tycker att det är gott, säger Jonna Gottling.