2,5 miljon extra till VIFAB

Kommunen tvingas gå in med ett aktieägartillskott på 2,5 miljoner till det kommunala industrifastighetsbolaget, VIFAB.

Vimmerby2011-11-10 07:20

- Det är outhyrda ytor och höga driftskostnader på fastigheter som bolaget äger som orsakat det här, säger Micael Glennfalk, M, ordförande i kommunstyrelsen.
I en skrivelse till kommunstyrelsen lägger kommunjuristen Peter Olsson fram åtgärdsförslag för hur bolagets akuta situation ska klaras ut.
Kontrollbalansräkningen som gjordes i början av året visade att bolagets egna kapital ligger en bra bit under halva aktiekapitalet. En extra bolagsstämma har emellertid beslutat att inte försätta bolaget i likvidation.

Extra pengar
Istället ska en rad åtgärder vidtas. Punkt ett är att kommunen som ägare går in med ett villkorat aktieägartillskott på max 2,5 miljoner kronor.
- Det här är pengar vi tvingas betala för gamla kommunala synder, anser Micael Glennfalk.
Det handlar bland annat om driftskostnaderna för Karlbergs fastigheten som kommunen köpte för tolv miljoner och där en hel del lokaler står outhyrda, och det handlar om outhyrda delar av gamla VTT-fastigheten där kommunen tecknat ett hyresavtal för hela fastigheten för att sedan i andra hand hyra ut lokaler till företag i en industrihotellvariant.
- Vi jobbar för att försöka hyra ut de lokaler vi har, vi försöker också ändra olika hyresavtal i den mån det går, men många gånger är det svårt då de är skrivna på lång tid, säger Micael Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om