26 miljoner i överskott för kommunen

Kommunen gör ett överskott på 26,2 miljoner 2011. Det är framförallt högre skatteintäkter, lägre kostnader för löner i takt med att de kommunalt anställda blivit färre som ligger bakom överskottet.
Alla nämnder klarar inte att hålla budgeten.

Vimmerby2012-03-08 07:14

Det här framgår av den redovisning och analys som varje nämnd gjort till kommunstyrelsen.
- Det börjar räta upp sig, pilarna pekar åt rätt håll, även om vi har en del kvar att göra. Det viktigaste nu är att vi klarar att hålla budgeten för 2012-2013, säger Micael Glennfalk, M, ordförande i kommunstyrelsen.
Kommunen hade budgeterat ett överskott på 12,4 miljoner kronor. Resultatet blir alltså nära 14 miljoner bättre.
Skatteintäkterna ökar med nio miljoner mer än beräknat, trots att invånarna blivit färre.
- Det är utjämningssystemet som ger den effekten, säger Micael Glennfalk.

80 färre anställda
Samtidigt har kommunens kostnader för pensioner inte bivit lika krävande som befarat och kostnaderna som budgeterats för centrala löneanslag ligger också klart lägre. Bland annat beror det på att antalet anställda minskat med 80 personer på 1,5 år.
- Det går inte att säga att 80 anställda fått gå, med 1320 anställda blir det stor rörlighet, och naturliga avgångar som exempelvis pensioneringar, men det ligger effektiviseringar också i det här, säger Micael Glennfalk.

Kosten kostar mer
Men trots finansens starka ekonomiska resultat klarar inte nämnderna att hålla sina budgetar fullt ut. Några går med överskott, exempelvis kommunstyrelsen, där de centrala lönepengarna spelar en väsentlig roll, men också barn- och utbildning redovisar ett överskott på 4,3 miljoner. Bland de som ligger på minus hör omsorgen, socialen och teknik- och service.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om