ALV: "Vi tappar nästan 30 000 gäster"

Under juni månad kom 81 000 besökare till Astrid Lingrens Värld i Vimmerby. "Det är inte dåligt med det är inte så bra som vi hoppats på. Målet var att ligga där vi låg 2019 med runt 110 000 gäster", säger vd Jocke Johansson.

"Det är svagare än vad vi hoppats men jämförelsevis till historien så är det inte dåligt", säger vd Jocke Johansson om Astrid Lindgrens Världs besökssiffror för juni.

"Det är svagare än vad vi hoppats men jämförelsevis till historien så är det inte dåligt", säger vd Jocke Johansson om Astrid Lindgrens Världs besökssiffror för juni.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-07-04 19:00

Efter att två högsäsonger blivit starkt påverkade av pandemi var målet att i år vara tillbaka på samma nivå som innan. 

– Jämfört med vårt rekordår, 2019, har vi tappat nästan 30 000 gäster. Vilket känns lite konstigt med på att vi har så fantastik bra bokat i vårt boende och har hört att våra kollegor i stan har det likadant, berättar Jocke Johansson. 

undefined
"2020 går det inte att jämföra med för då hade vi i princip stängt i juni och 2021 hade vi restriktioner som påverkade. Så jämfört med 2019, som var vårt rekordår, har vi tappat 30 000 gäster" berättar vd Jocke Johansson.

Vad tror du det beror på?

– Ofta är det fler faktorer som påverkar, både när det är bättre och när det är sämre. Det är klart att värmen inte har varit oss till fördel. När det är 30 grader tycker många att det är jobbigt att gå i en park och man badar hellre. Sedan är det inte omöjligt att det ekonomiska läge som det talas om, mentalt påverkar. Även att möjligheten att resa nu finns igen kanske gör att många väljer det alternativet.

Hur påverkar det här er?

– Vi har lagt en målbildsbudget baserad på gästantalet som vi hade 2019. Att det varit färre i juni påverkar inte än, men hämtar vi inte igen en del av det så påverkar det ekonomin i slutändan. Nu är det många månader kvar innan det är bokslut. Men självklart måste vi följa utvecklingen noga för att se om det fortsatt kommer att vara lite färre eller om det kommer att studsa tillbaka i juli. 28-31 brukar vara de stora veckorna.

undefined
De höga temperaturerna i juni tror vd Jocke Johansson påverkade besöksiffrorna negativt. "Temperaturer kring 20 grader med sol och moln passar vår verksamhet bättre", säger han.

Vad tror du om resten av sommaren?

–Jag törs inte spå något på det utan vi får se vecka för vecka åt vilket håll det pekar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!