30 patienter färre om dagen

Nya datasystemet tvingar läkarna sitta betydligt mer vid datorn. Det ger mindre tid för patienterna. Runt 30 färre besök om dagen kan det röra sig om.

Vimmerby2010-11-17 07:23

- Vi har tappat runt 30 procent i produktivitet, och även om vi doktorer måste sitta och klicka mycket mer vid datorn, är det sjuksköterskorna som hamnar mest i kläm. De får ta emot mycket stryk i telefon, säger Anders Brunegård, distriktsläkare i Vimmerby om de tekniska problem som det nya datasystemet Cosmic vållat vid Hälsocentralen.
Systemet togs i bruk i mitten av september: Sedan dess har det varit svåra inkörningsproblem som tagit mycket tid från doktorerna.

Nära 30 färre dagligen
- Det är åtskilliga fler moment och man måste hela tiden byta bild på skärmen, och det tar tid varje gång, säger han.
30 procent mindre tid för partientbesök har det blivit. 25 000 patienter om året innebär i runda tal 100 om dagen. Det betyder att 30 färre har fått träffa läkare sen i september. På måndagen var det extra tufft, med mycket besök och alla läkare var inte i tjänst.
- Precis som alla andra kan också läkare bli sjuka, eller ha ledigt och vi har utbildningsläkare som är en del av sin tid på klinikerna i Västervik, och på måndagen välte på något sätt hela bokningssystemet, säger han.
Han är som många andra distriktsläkare starkt ifrågasättande till systemets lämplighet i primärvården.
- Vi har behov av ett snabbt och flexibelt system, där är inte Cosmic idag, och momenten går inte att snabba på som systemet är konstruerat, säger han.
Flera andra distriktsläkare runt om i landet har också reagerat på samma sätt mot systemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om