300 ville diskutera ALV-affären

Kommunen gör helt rätt som säljer ALV till Saltkråkan. Ingen av de uppemot 300 personer som besökte mötet i stadshuset på tisdagskvällen tycktes ha några invändningar mot affären i sig. Ändå fick kommunledningen utstå hård kritik för hur priset satts och hur förhandlingarna skötts.

Kommunledningen med Carl-AXel Centerstig i spetsen fick utså hård kritik för den uteblivna värderingen och priset på ALV. Men att kommunen säljer till Saltkråkan ger även kritikerna sitt stöd till.

Kommunledningen med Carl-AXel Centerstig i spetsen fick utså hård kritik för den uteblivna värderingen och priset på ALV. Men att kommunen säljer till Saltkråkan ger även kritikerna sitt stöd till.

Foto:

Vimmerby2008-10-09 06:18

- Det är nog "skitbra" att Saltkråkan tar över ALV. Men kommunen säljer ALV för billigt och betalar för mycket för Pippi-figuren till sin egen reklam. Vilka argument har ni haft för att driva upp priset? Vad var ert utgångsbud när ni gick in i förhandlingarna och vilka motbud har ni lagt fram till Saltkråkan?
Det är några av de frågor som en av deltagarna, turistentreprenören Micael Glennfalk i Vimmerby ställde till kommunledningen.
Han är en av de som ger politikerna ett rejält underbetyg för hur affären skötts.
- Sanslöst, när vi här plötsligt får höra av Öhrlings att de visst kunnat göra en värdering, men att kommunen inte har begärt att en värdering ska göras, sade han.

Avstod värdering
Kort före hade Öhrlings representant, Rickard Wilhelmsson, påvisat att bolaget visst klarar att göra en värdering.
- Visst, det är en komplicerad värdering med tanke på förutsättningarna, men vi är experter på komplicerade värderingar, och vi skulle i vart fall kunna ta fram en värdering som grundar sig på ett högsta och ett lägsta tänkbart pris. Men vi har inte fått något sådant uppdrag av kommunen, sade han.
Det visade sig att diskussioner förts men att kommunen avböjt en värdering av ALV.

Tyst om buden
Några svar på vilka utgångsbud eller vilka motbud kommunen har presenterat till Saltkråkan blev det inte heller.
- Jag kan inte stå här och avslöja vilka diskussioner som förs i en affärsförhandling: Det här är det bästa vi har förmått, och vi anser inte att det är på köpeskillingen kommunen ska tjäna några pengar. Vi ser värdet i de effekter som kommer med att ALV utvecklas, att det byggs ett hotell och en badanläggning och att det blir besökssäsong över hela året. Det kommer att gynna hela Vimmerby, svarade kommunalrådet Carl-Axel Centerstig.
Glennfalk kontrade med frågan:
- Varför utgår ni ifrån att det måste vara antingen eller? Det går att både få bättre betalt för ALV och få till investeringarna och effekterna där av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om