39 miljoner i underskott

Socialnämndens budgetunderskott för 2013 stannade vid minus 38,8 miljoner. Det utökade anslaget på drygt 20 miljoner för 2014 räcker inte. Socialnämnden är enig om att man inte kan spara mer. - Det finns inget tydligt område där vi kan spara in pengar, säger ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD).

Vimmerby2014-03-22 05:08

Det är tidigare neddragningar och ökande behov som ligger bakom socialnämndens historiskt stora underskott för 2013. Bokslutet blev ännu värre än tidigare prognoser: - 38,8 miljoner kronor.
- Att det steg ytterligare beror på semesterlöneskulder till våra cirka 600 anställda. Det är tungt att se den här siffran, men det är inget nytt, säger Lago Nilsson.
Samtliga områden inom socialförvaltningen kostade mer än förväntat. Allra värst skenade kostnaderna för individ- och familjomsorgen med ett underskott på hela 26 miljoner.
- Placeringarna är en följd av de neddragningar som har gjorts tidigare. Man pratar om ett budgetunderskott, men socialnämnden har en felaktig budget från början. 20 miljoner extra är ett steg i rätt riktning, men det har försvunnit mycket pengar från den gamla socialnämnden där man har fått göra tuffa besparingar, säger socialnämndens andre vice ordförande Eva Berglund (S).

Behoven ökar
Äldreomsorgen, hemtjänst och boenden inräknat, backade 7,1 miljoner och verksamheten för funktionshindrade 4 miljoner.
På i stort sett alla verksamhetsområden har behoven ökat. Hemtjänsttimmarna var 20 procent fler under 2013 jämfört med 2012, behoven för demenssjuka ökade och budgetmedlen har varit otillräckliga för att uppfylla kraven inom LSS (lagen om stöd och service) för funktionshindrade. Behoven av LSS-insatser kommer att fortsätta öka enligt prognosen.
Men den övervägande delen av socialnämndens underskott ligger alltså på individ- och familjeomsorgen. En placering vid ett HVB-boende kostar 1,2 miljoner per år (mellan 1 300 och 7 000 kronor per dygn och brukare), att jämföra med 233 000 kronor per år i ett familjehem.
- Det är en oerhörd skillnad i kostnad och vi satsar på att förstärka familjehemmen. Vi tror att det är bra, både för barnen och de vuxna. När vi placerar på en institution beror det på behovet hos den enskilde. Det kan finnas så stora bekymmer att vi inte klarar av det, säger Lago Nilsson och fortsätter:
- Vi har gjort satsningar som vi tror kan sänka kostnaderna på lång sikt. Vi kunde använt anslaget till att bara täppa igen hål, men då hade det ploppat upp nya saker imorgon. Vi gasar och bromsar samtidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om