40 öre för gymnasiet

Ombyggnaden av gymnasiet i Vimmerby för 110 miljoner kronor tvingar kommunen att höja skatten med 40 öre. Centern, kristdemokraterna och folkpartiet anser det nödvändigt att säkra investeringen med en skattehöjning.

Vimmerby2007-10-04 06:26

- Vi vill från början markera att vi tar fullt ekonomiskt ansvar för den satsning som vi alla är överens om att göra på gymnasiet, säger Carl-Axel Centerstig, c, kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby.
Moderaterna vill hellre sälja fastigheter eller kommunala bolag för att få in pengarna som ska satsas på gymnasiebyggnationen.
- Vi är helt överens om satsningen på gymnasiet, men vi anser att det går att realisera kommunala industrifastigheter, äldreboenden eller aktieportföljer i kommunala bolag, säger Tomas Peterson, m, och vice ordförande i kommunstyrelsen.
Precis som vår tidning kunde avslöja redan igår blir det en skattehöjning för Vimmerbyborna nästa år. En majoritet av kommunstyrelse står bakom höjningen med 40 öre. Höjningen ger kommunen en ökad inkomst på runt tio miljoner kronor.

Hålla ner lånekostnad
Det är pengar som tre av de fyra borgerliga partierna vill rikta direkt till ett enda ändamål - gymnasieskolan.
- De ska specialdestineras till räntor och amortering av investeringen på gymnasiet för att hålla ned låneskulden, säger Carl-Axel Centerstig.
Kommunfullmäktige beslutade i juni att gå vidare med förslaget att bygga om- och till gymnasieskolan för ungefär 110 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om