40:e sommaren på Kröngården

Nu ska det bullas upp i Kröngårdens café för i morgon är det säsongspremiär. Och inte vilken premiär som helst. Nu är det 40:e säsongen som den ekumeniska sommargården vid sjön Krön öppnar.

Vimmerby2012-06-15 06:33

Under de elva veckor Kröngården har sommaröppet kommer 15 000-20 000 för att fika, 7 000-10 000 för att delta i gudstjänster och aktiviteter.
Det började enkelt. Med den gamla stugan vid Kröngården som blev serveringslokal. En lokal som med tiden förvisso hade sin charm, men alltmer sliten. En gammal dansbana som fick fungera som friluftsscen. Tält när det var dåligt väder.

Margit drog folk
Men oj, vad folk det kunde komma till Kröngården.
- Jag minns när Margit Borgström kom hit. Hon hade slagit igenom i "Hela kyrkan sjunger" och det kom 2 000 personer. Hela åkern var full av bilar, säger Magnus Carlsson, som varit ordförande i föreningens styrelse sedan 1973.
Han tycker att de förbättrade lokalerna inneburit en avgörande skillnad för verksamheten. Den vackra kyrkan, där tröskeln liksom är lite lägre för många än det är att gå in i en "vanlig" kyrka - den invigdes 1984. Den nya serveringsbyggnaden 1992.
- Det var samma arkitekt, samma byggnadskommitté, säger Magnus Carlsson, som ju var "samma" han också.
Kontinuitet verkar vara ordet.
Fyra kyrkor samverkar.
- Samarbetet har fungerat så bra och utan det hade det inte varit möjligt att driva det här. Det fina är också att vi lär känna varandra. Även inom respektive församling. Det finns ett behov av att prata.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om