44 år sedan JSM-rysaren i höjdhopp på Vimarvallen

Lördagen den 5 juli 1969, i veckan exakt 44 år sedan, vann Staffan Pettersson från Bullerbyn, förlåt Sevedstorp ska det förstås vara eftersom Bullerbyfilmerna ännu inte "döpt om" byn, en ytterst dramatisk höjdfinal vid JSM-tävlingarna på Vimarvallen. Tre man slutade på 2,03 meter, men Staffan vann tack vare färre hopp, sedan alla tre varit chanslösa på 2,06. Tvåa blev Torbjörn Larsson, Örebro och trea Ingemar Nyman, Luleå.

Bilden på segerhoppet i Vimmerby Tidning måndagen den 7 juli 1969. Staffan vann på färre hopp då tre man slutat på samma höjd. Foto 1969 Nils-Erik Pettersson, då sommarvikarie på redaktionen.

Bilden på segerhoppet i Vimmerby Tidning måndagen den 7 juli 1969. Staffan vann på färre hopp då tre man slutat på samma höjd. Foto 1969 Nils-Erik Pettersson, då sommarvikarie på redaktionen.

Foto:

Vimmerby2013-07-06 04:07


- Ja, det var en pärs, spännande värre, minns Staffan som vi nyligen träffade i Vimmerby tillsammans med tyskfödda hustrun Rosemarie. Annars bor de i Phoenix, Arizona i USA, där Staffan sen många år tillbaka arbetar som läkare i invärtes medicin. Nu var de hemma i Pelarne för dels en kusinträff i släkten Hultqvist, dels en träff med Staffans åtta syskon med familjer. Han är född i Uppbyn i Sevedstorp, mor och far var Anna och Axel Pettersson, som fick tio barn av vilka fortfarande nio är i livet; den äldsta är 86 år, Staffan är yngst med sina snart 64 år.

Var en av favoriterna
1969 hade 50-årsfirande Vimmerby IF fått uppdraget att arrangera junior-SM i friidrott på Vimarvallen, ett stort arrangemang för föreningen som dock förde allt i hamn med den äran. Att arrangörsklubben också fick ett guld gjorde inte saken sämre.
I vännen Karl-Erik "KÅE" Frisks klippböcker läser vi att Staffan, som fanns med bland förhandsfavoriterna, själv trodde att det skulle behövas 2,10 för att vinna guld, nu räckte det med 2,03 på något lösa banor och stundtals besvärliga vindar. Tidigare under året hade han klarat 2,04.
Det blev inte bara ett guld för Staffan, det blev också landslagsuppdrag på direkten, i en juniorkamp mot Spanien i värmländska Ekshärad bara nån vecka längre fram på sommaren. Senare deltog han även i seniorlandslaget vid ett par tillfällen, bland annat mot Norge med två andraplatser som belöning.
- Tyvärr blev det ingen Finnkamp, det hade naturligtvis varit lite som "grädde på moset".

Sen tävlingsdebut
Staffan, som är född 1949 och fyllde 20 år bara nån månad efter JSM-guldet, började hoppa höjd ganska sent, först när han gick på gymnasiet i Hultsfred gjorde han en allvarlig satsning. Som 16-åring hade han ett personbästa på 1,80. Vid skol-DM i Vimmerby idrottshall i 1968 hoppade han två meter jämnt.
- Jag ringde Kalle Frisk, som då var friidrottsbas i VIF, och frågade om jag fick vara med. Och det fick jag, säger Staffan skrattande och kramar om sin gamle ledare, som var med vid vårt möte. De hade inte träffats på över 40 år, så att det blev ett glatt återseende behöver knappast tilläggas.

Intressant klippbok
Kalle hade tagit med sig en klippbok från JSM-året och den kikade Staffan intresserat igenom; säkert väcktes ett och annat minne till liv hos "svenskamerikanen".
Ytterligare tre VIF-are var med i SM-tävlingarna nämligen Roger Ohlsson i kula, Kicki Egebo i längdhopp (där hon blev fyra) samt Reiner van den Brink också han i längdhopp.
JSM-dagarnas i särklass mest framgångsrika deltagare blev blonda och glada Elisabeth Randerz från Malmö AI, hon vann fem guld på lika många starter; 100, 200 och 400 meter samt två stafetter.

I mitten syns tidigare VIF-ledaren och sportchefen på Vimmerby Tidning/Kinda Posten Karl-Erik Frisk, 86, här tillsammans med Staffan Pettersson och hans hustru Rosemari.
I mitten syns tidigare VIF-ledaren och sportchefen på Vimmerby Tidning/Kinda Posten Karl-Erik Frisk, 86, här tillsammans med Staffan Pettersson och hans hustru Rosemari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om