45-åring frikänns för narkotikabrott

En man som stått åtalad för narkotikabrott efter att polisen hittade en odling i hans bostad frikändes på torsdagen av Kalmar tingsrätt.

Bilden från förundersökningsprotokollet visar den odling som hittades i huset.

Bilden från förundersökningsprotokollet visar den odling som hittades i huset.

Foto: Polisen

Vimmerby2022-05-19 21:00

Det var i början av sommaren år 2020 som en polispatrull genomförde en husrannsakan hemma hos en man i 45-årsåldern, boende på en ort i Vimmerby kommun. Polisen hittade då vad man misstänkte var en större cannabisodling i ett av de mindre husen på tomten, samt en mindre mängd cannabis i boningshuset. Man hittade också, bland annat, en anteckningsbok med beskrivningar och uträkningar rörande odlingen och enligt åtalet mot mannen ska han ha odlat och innehaft lite över ett halvt kilo cannabis.

Mannen har förnekat brott eftersom det han odlade enligt honom inte var att betrakta som narkotika och inte heller avsett för missbruk. Analysresultaten har visat att det kan ha rört sig om så kallad industrihampa, som är undantagen från narkotikaklassning, och under utredningens gång har det klarlagts att fröerna som användes varit godkända och att mannen även skickat in en ansökan om arealstöd, vilket krävs för att uppfylla kriterierna för laglig odling. Industrihampa kan finnas som ingrediens i bland annat kosttillskott, te och godis. 

Ansökan fick avslag men det saknar enligt tingsrätten betydelse och mannen frikänns eftersom det enligt domen inte går att bortse från den förklaring som mannen lämnat i förhör. Tingsrätten menar också att åklagaren inte lagt fram några bevis som pekar på att det mannen odlat skulle vara eller vara tänkt att användas som något annat än just industrihampa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!