Anrikt företag lever vidare: "Blir en livsstil"

Det är 50 år sedan Leif Josefsson startade sitt företag. Än idag blomstrar verksamheten och trots att Leif har passerat pensionsåldern är han fast besluten om att fortsätta ett tag till.

Det blir många timmar för Leif Josefsson i glasverkstaden, och arbetet innefattar även en del snickeri.

Det blir många timmar för Leif Josefsson i glasverkstaden, och arbetet innefattar även en del snickeri.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-06-10 20:00

Företaget Tuna Glas & Ram är ett glasmästeri och en rambutik som grundades i mitten av 1970-talet. Till en början hette företaget Glas & Ramar och fanns på Storgatan i Vimmerby. Redan då hade Leif Josefsson många års erfarenhet från branschen. 

– Jag började som lärling hos Josef Johanssons glasmästeri i Hultsfred i slutet av 60-talet. Efter några år såldes verksamheten. 

Leif Josefsson låg i flottan lite drygt ett år och var efter det placerad i hemvärnet. Han studerade och jobbade på olika platser i Sverige inom glasmästeribranschen samtidigt som han hade företaget vilande. Efter att ha varit med om en arbetsplatsolycka med en skylift i Kalmar och ådragit sig en skada längtade han efter en lugnare tillvaro. 

2006 gick flytten till Solvik i Tuna där han återupptog sitt företag och började bygga upp sin verksamhet, som idag består av glasmästeri och rambutik, samt ramverkstad. 

– Jag ville ha lugn och ro helt enkelt och jag hade bott i Tuna tidigare och hade många vänner här. Först byggde jag glasmästeriet och lite senare kom rambutiken, säger han.

Till Tuna kommer kunder från både när och fjärran som behöver hjälp med olika slags glasmästerijobb och inramningar. Verksamheten är ungefär fördelad på 50/50 ramar och glas berättar Leif Josefsson, som tillverkar alla träramar från scratch. 

– Jag har mycket inramning året runt men på sommaren går det för fullt i glasmästeriet. Här i trakten bor många danskar och tyskar som vill renovera sina sommarstugor. 

Att Leif Josefsson har hållit på med hantverket i över 50 år är inget han går och tänker på dagligen. Han brinner fortfarande för arbetet och har inga planer på att trappa ner. 

– Det är det här man lever i, och det rullar bara på. Nu är jag pensionär så jag tar det lite lugnt. Men jag har så det går runt, även om det går lite i perioder. Att sluta jobba är inget alternativ, jag kommer jobba så länge jag bara orkar och tycker det är kul. Det är roligt att träffa alla kunder, och sedan kan man ju sitt yrke. Det blir en livsstil. 

Någon liknande verksamhet finns inte i på nära håll så Leif Josefsson har kunder från flera mils avstånd.

– Jag har många som kommer från Oskarshamn och Hultsfred, bland annat, säger han. 

På gården finns glasmästeri, rambutik och verkstad. På sommaren ökar spontanbesöken när förbipasserande turister stannar till.
På gården finns glasmästeri, rambutik och verkstad. På sommaren ökar spontanbesöken när förbipasserande turister stannar till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!